Депутатите отмениха спорните промени за бързите кредити


Депутатите отмениха спорните промени за бързите кредити
Снимка: Архив

3489

Депутатите отменят текстовете в Закона за потребителските кредити, които дават право на фирмите за бързи заеми да налагат неустойки при неизпълнение на договора от страна на потребители до два пъти по-високи от размера на самия дълг. Това беше решено на извънредно заседание на бюджетната комисия към парламента преди гласуването на бюджета за 2021 г. в пленарната зала.

Текстовете бяха одобрени от парламента през миналата седмица с промените в данъчните закони по предложение на независимия депутат Спас Панчев. Той лансира поправката за таван на лихвите и неустойките по бързите кредити след множество сигнали на хора, принудени да платят големи суми като компенсация. Според него поправката не е в ущърб, а в полза на гражданите.

Това бе разтълкувано като опит да бъде блокирано правото на съда да преценява кои неустойки по бързите заеми са твърде високи и да ги отменя. След негативна реакция на над 130 адвокати и омбудсмана Диана Ковачева бюджетната комисия към парламента реши да върне старите текстове в закона.

"Tези текстове не бяха обсъдени достатъчно широко, не беше взето широко мнението на засегнатите страни. Независимо от това, че в тях има положителни страни, смятаме, че в този момент е по-добре те да бъдат оттеглени и да се проведе съответното обсъждане", коментира председателят на бюджетната комисия към парламента Менда Стоянова.

Връщането на старите текстове в Закона за потребителските заеми ще стане с гласуването на бюджета за 2021 г. Менда Стоянова изрази оптимизъм, че до края на седмицата вече държавата ще има и одобрен бюджет за следващата година.

Още от Кредити


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички