Какви са причините водещи до отказ за отпускане на кредит


Какви са причините водещи до отказ за отпускане на кредит
Снимка: https://creditonline.bg/%d0%b8%d0%bf%d0%be%d1%82%d0%b5%d1%87%d0%b5%d0%bd-%d0%ba%d1%80%d0%b5%d0%b4%d0%b8%d1%82/

5829

Каквито и да са причините, поради които ви се налага да теглите кредит, особено неприятно е ако кредитната институция, която сте избрали, ви откаже заема. Особено, ако това е последната ви възможност да се сдобиете с пари при спешна нужда от допълнителни финанси.

На територията на България в момента има много банки и кредитни компании, които оферират най-различни кредити. Това кара хората да са спокойни, че наистина ще бъдат одобрени от някоя от тях, но не винаги е така. Отказа на заявлението ви за заем може да е в следствие на различни причини и фактори. По-надолу ще разгледаме някой от най-важните.

Как да реагираме при отказ за отпускане на кредит

При отхвърляне на вашата молба най-добре искайте обяснение от компанията, която ви е отказала и помолете да ви изяснят причините поради които не сте били одобрени. Така ще бъдете наясно, какви са причините, да гледат на вас, като на ненадежден кредитоискател. Кредитните компании не искат допълнително да утежняват финансовото ви положение и очакват от вас да сте способни да си обслужвате кредита. Това ще ви даде стимул да коригирате положението си и отново да кандидатствате на по-късен етап.

Като за начало направете разбор на финансовите си постъпления, ако нямате съществена причина не сменяйте често работното си място. Ако работите в една и съща фирма повече от 6 месеца, банката ще ви приеме, като сериозен клиент и ще ви отпусне желаната сума. Мислете много при разпределението на бюджета си. Защото не е достатъчно само да искате кредит, трябва добре да се замислите, как ще го връщате.

Друго добро решение е да не теглите втори кредит, ако вече имате един и не сте в толкова добро финансово положение. Или, ако все пак искате да го направите се замислете за допълнителните лихви и такси, които ще трябва да плащате. Бъдете искрени с кредиторите, не скривайте информация, не лъжете за вашите истински доходи.

Причини водещи до отказ за отпускане на кредит

Когато разглеждат молбите ви за заем кредитните организации изработват ваш финансов профил, известен, като скоринг или точкова система. Вземат се предвид вашите доходи, от работна заплата, наеми, пенсии и други. Прави се проверка на кредитните ви досиета в Централния Кредитен Регистър, дали са теглили заеми, те обслужвани ли са на време, наличие на възможни закъснения и забавяния. Също се гледа осигурителния статус и възрастта на кредитоземателите. Основните фактори поради, които може да ви бъде отказан кредит са ако не сте били коректни при погасяване на заем, имате няколко просрочвания или дори изцяло неизплатени дългове или не можете да докажете никакви официални приходи. Въз основа на тях компаниите решават, как да процедират.

Кредит срещу залог недвижим имот

При отказ от страна на банка да ви отпусне кредит, а вие имате изключителна нужда от пари и сте в много трудно положение може, ако притежавате недвижим имот на ваше име да се замислите за заем срещу ипотека от небанкова кредитна компания. При този начин на финансиране получавате средства срещу осигуряване на обезпечение. Което в повечето случаи е предимно под формата на имот. Цената на ипотеката се определя от срока на изплащане, обикновено за период от 20-30 години, вида лихва, която компанията начислява.

Обикновено, за закупуване на жилище може да изтеглите ипотечен кредит от банка. Но във всички други случаи, когато ви трябват по-големи суми, за покриване на значителни разходи и належащи нужди, тогава клиентите се насочват към небанкови кредитни компании. За такъв кредит могат да кандидатстват, както частни лица, така и фирми. Характерното при кредит срещу ипотека е, че той може да ви бъде отпуснат дори при лоша кредитна история. Обикновено, такива големи суми могат да се използват за закупуване на автомобил, да се вложат в основен ремонт, да се сложат на една страна за бъдещето на децата ви, ваши лични проекти и бизнес идеи.

Кандидатстване на повече от едно място

Някой хора смятат, че когато веднъж им е отказан кредит могат да пробват на второ, трето място. Да има случаи когато това е възможно, но не винаги се получава. Всяка банка и кредитна организация ще ви отказва кредит поради едни и същи причини. Освен гореспоменатите такива има и още няколко важни основания. Банките е много възможно да ви откажат кредит, ако не сте се задържали на едно работно място през последната една година, това за тях е индикация, че не сте отговорни и последователни. Също така, ако не сте си плащали осигуровките.

Друга причина за отказ може да се окаже, че сте поръчител на близък или роднина, който по някаква причина е прекратил изплащането на дълга си и вие сте поели тази отговорност. В очите на банките вие вече изплащате заем и друг такъв може да не е по финансовите ви сили.

Заключение

Както виждате много са причините поради които могат да ви откажат кредит. Ако наистина това е единствената ви възможност да се сдобиете с допълнителни средства се опитайте да подобрите финансовото си, здравно-осигурително състояние. Работете и имайте прилични доходи дори и от други дейности. Тогава със сигурност заем няма да ви бъде отказан от банка или кредитна компания.

Още от Кредити


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83027
  • GBP
    1
    2.27568
  • JPY
    100
    1.18127
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички