Какъв е рискът на кредитополучателя при вземане на заем онлайн?


Какъв е рискът на кредитополучателя при вземане на заем онлайн?
Снимка: krediti24.com

4692

Огромното търсене на заеми доведе до факта, че сега в интернет можете да видите реклами за онлайн заеми, които се предлагат да бъдат взети, без да напускате дома си. Звучи много примамливо и изглежда като време и спестяване на нерви за кредитополучателя. Но наистина ли всичко е толкова гладко, колкото ни казва рекламата?

Всички онлайн заеми могат да бъдат разделени в две широки категории:

  • предлаганите от банките;
  • тези, предлагани от организации за микрофинансиране.

Онлайн заемите като банкова услуга съществуват на пазара от дълго време, но те не бяха особено популярни, докато не започна епидемията от коронавирус и не бяха въведени карантинни мерки в страната. Поради това делът на заемите, които бяха издадени онлайн, се увеличи, а някои банки дори извършиха технологични трансформации, като се приспособиха към търсенето.

Що се отнася до институциите по микрофинансиране, те отдавна и плътно заемат пазара на онлайн кредити, а някои по принцип работят само чрез интернет и нямат реални офиси за посетители.

Ползи и нюанси

Нека първо разгледаме ползите от такива заеми. По принцип те вече са разбираеми - това е удобно, бързо и достъпно. Ако говорим за банки, те охотно одобряват заеми за малка сума за клиенти с добра кредитна история.

Ако банката откаже да отпусне заем, има и микрофинансиране. Такива организации традиционно имат ниско ниво на изисквания към клиентите, така че заетите пари са достъпни за по -голям брой граждани.

От правна гледна точка онлайн заемът не се различава от обикновения. Най -често дизайнът изглежда така: кредитната институция изпраща на клиента вече подписан от него договор, който клиентът също трябва да подпише - използвайки електронен подпис.

Някои кредитополучатели се притесняват, че ако няма документи на хартиен носител, тогава договорът е „фалшив“ и кредитната институция може да не спазва условията, посочени в него. Всъщност електронният документ има абсолютно същата сила като хартиения. Кредитната институция няма право да нарушава условията на електронното споразумение. Същото важи и за кредитополучателите - те също са длъжни да спазват условията, при които са подписали. Например, в случай на нарушение на договора от кредитна институция, кредитополучателят има право да предяви иск. Но ако самият кредитополучател откаже да плати дълга, тъй като, казват те, подписът му не е на хартия, тогава те ще бъдат съдени.

Друг плюс - лихвите по кредитите онлайн понякога са по -ниски, отколкото при кандидатстване за заем в офиса на банката.

Източник: krediti24.com

Още от Кредити


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83027
  • GBP
    1
    2.27568
  • JPY
    100
    1.18127
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички