За пореден път: Банките вдигат таксите на някои от най-използваните си услуги


За пореден път: Банките вдигат таксите на някои от най-използваните си услуги
Снимка: iStock

9959

Въпреки рекордната печалба от 2,1 млрд. лв. за 2022 г. и активното кредитиране, банковата система в страната продължава да вдига таксите на услугите, които предлага за граждани и фирми. Нови промени в тарифите за физически лица предприемат от февруари, март и април няколко банки у нас.

Банка ДСК

От 20 февруари Банка ДСК вдига цената на част от най-ползваните банкови услуги. Повишава се таксата за откриване на сметка на гише – вече ще струва 6 лева, а не 4 лева. Месечната такса за поддържка на сметка с дебитна карта към нея се вдига до 2,74 лв. при 2,60 лв. сега, като същата е цената за поддръжка и на студентска карта. За разплащателна сметка без дебитна карта услугата поскъпва с 50 ст. до 4,89 лв. Обслужването на безсрочен депозит става 3,91 лв. на месец от 3,50 лв. сега.

Поскъпва и тегленето на пари на каса – банката вече ще взима не 0,6% от изтеглената сума, а 0,7%, но не по-малко от 7 лв. Ако сметката е в евро, таксата става 0,8% от теглената сума, но не по-малко от 5 евро. Поскъпва и внасянето на пари – сега таксата е 0,2% от сумата, която внасяме в левове, но се вдига на 0,25%. От 0,3% на 0,35% нараства и таксата за внасяне на суми в евро. Банките пак повишават таксите на най-използваните услуги

Доскоро безплатни услуги вече също ще се таксуват от Банка ДСК, като 10 лв. ще струва закриване на разплащателна или спестовна сметка до 6 месеца от датата на откриване.

Пощенска банка

От 6 март Пощенска банка въвежда такса за внасяне на пари през банкомат. Досега тази услуга беше безплатна, но вече ще се таксува с 0,30 лв., но пак остава много по-ниска от таксата за внасяне на пари в брой на гише.

Централна кооперативна банка (ЦКБ)

Нови такси ще има и за клиентите на Централна кооперативна банка от 27 март. Откриването на разплащателна сметка с дебитна карта вече ще струва 5 лв., а не 4 лв. За теглене на пари в брой от разплащателни и спестовни сметки ЦКБ ще прибира 0,6% от суми над 2000 лв., а не 0,5% както сега. Таксата за вътрешнобанкови и междубанкови преводи по сметки става от 3 на 3,50 лв. Колко печелят банките у нас от такси и комисиони?

Първа инвестиционна банка (Fibank)

От април промени ще има и за клиентите на Първа инвестиционна банка. Клиентите на банката ще теглят пари от банкомат на ПИБ вече срещу 0,15% от сумата, но не по-малко от 30 ст. Досега тя беше 0,1% от сумата. Променя се и таксата за трансакции, свързани със залагания, като става 1,5% от сумата. ПИБ вече ще начислява и такса при внасяне на пари от банкомат – услуга, безплатна за момента. От банкомат на ПИБ с дебитна карта на банката таксата вече ще е 30 ст. Без такса остава внасянето на пари с кредитна карта.

Българо-американска кредитна банка (БАКБ)

От началото на февруари и Българо-американска кредитна банка вече вдигна цените на някои свои услуги. Тегленето на пари с дебитна карта от банкомат на банката вече струва 30 ст., а не 25 ст. От чужд банкомат таксата вече е 1,20 лв. при 0,99 лв. преди това. По-скъпа е и таксата при теглене на суми в лева или евро от гише. Банките отново вдигат таксите, какво поскъпва най-много

KBC Банк/ОББ

ОББ също обявиха, че предстои промяна на тарифата за клиентите на КВС Банк (бивша Райфайзенбанк), във връзка с предстоящото обединение на двете банки. На сайта на ОББ обаче още не са публикувани какви са промените. Вероятно клиентите на КВС Банк изцяло ще преминат към тарифата на ОББ. Край на безплатните услуги в банките, как се промениха цените?

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Няколко банки вдигат таксите двойно

Банките вдигат таксите и за бизнеса

Първа банка у нас пусна банкомати за незрящи

Още от Кредити


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички