Какво ни учи бизнесът за управлението на личните финанси


Какво ни учи бизнесът за управлението на личните финанси
Снимка: iStock

7308

Както в управление на финанси в бизнеса, така и в управление на лични финанси, за да се постигне устойчив успех се изисква добро познание на основни механизми и принципи.

Независимо дали се ориентираме към използване услугите на финансов консултант или покупка на нов финансов продукт, без задълбочено разбиране на фундаменти в управлението на финансите, вероятността резултатите от действията ни да не отговорят на очакванията ни е голяма.

Управление и бизнес мениджмънт се учи в университети, но реално се случва в бизнеса. Затова разгледахме някои от добрите бизнес практики, прилагани повече от десетки години, като направихме аналогии между управлението на бизнес и управлението на личните финанси.

Доходи и разходи

"Ако познаваш врага си и познаваш себе си, няма да се страхуваш да влезеш в стотици битки" (Сун Дзъ). Стъпвайки на тази вечна мъдрост, бизнесът отдавна прилага същия подход в стратегическото планиране. Извеждането на силни и слаби страни, както и дефинирането на оразличимо конкурентно предимство са станали неизменна част от инструментариума на всеки успешен бизнес.

Е, защо в управлението на личните финанси да е по-различно? Някои хора са добри в управление на разходите си – характерни черти за такива личности са: аналитичност, стриктност, самодисциплина. Други са добри в генерирането на високи доходи – поставянето на гръмки цели, преследването и постигането на резултати, търсенето на възможности и поемането на риск за тях са ежедневие.

Затова и да познаваш себе си е началото на управлението на личните финанси.

Спестяване

Печалбата е цел в бизнеса. Печалбата е разликата между приходите и разходите. В управлението на личните финанси не е по-различно. Спестяванията са именно разликата между доходите и разходите ни.

Както бизнесът се е научил да си поставя цели и да се стреми да максимизира печалбата си, така следва да е и в управлението на личните ни финанси - постоянното увеличаване на натрупаните спестявания е основен инструмент за увеличаване на благосъстоянието.

Кредити

За много хора да имаш кредит е и финансова, и психологическа грижа. В същото време, успешните бизнеси знаят как да правят пари, използвайки парите на другите. Кредитът може да бъде полезен инструмент, но са нужни нужни знания, умения и опит. Както е казал Айнщайн: "Сложната лихва е осмото чудо на света. Тези, които я разберат, ще спечелят от нея, а тези които не я разберат, ще я плащат".

Статията е базирана на част от съдържанието на обучителните програми: „Лични финанси: как да спестяваме по-добре“ и „Лични финанси: как да инвестираме по-добре” на TheBusiness Institute.

Още от Спестявания


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички