Коронавирусът прави германците все по-богати


Коронавирусът прави германците все по-богати
Снимка: iStock

11096

Във времената на пандемия германците пестят повече, а и печелят от възстановяването на борсовите пазари. Парите, с които разполагат домакинствата, са достигнали 6.63 трлн. евро, предава Deutsche Welle.

След първоначалния спад в началото на пандемията, финансовото състояние на германците е нараснало до рекордната сума от около 6,63 трлн. евро през второто тримесечие на годината. По данни на Bundesbank, финансовите активи на домакинствата под формата на пари в брой, ценни книжа, банкови депозити и застраховки са се увеличили с 253 млрд. евро (или с 4%) в сравнение с първото тримесечие. Увеличението е факт и след приспадането на дълговете: домакинствата имат 236 млрд. евро повече, отколкото през първото тримесечие, или 4,72 трлн. евро.

Основната причина за това е възстановяването на борсовите пазари след срива в началото на кризата. "Загубите от падането на акциите, предизвикано от пандемията, и несигурността относно нейните икономически последици бяха до голяма степен компенсирани", обясняват от централната банка.

Германците продължават да разчитат и на парите в брой и депозитите, които макар да не носят печалба заради ниските лихви, са бързо достъпни. Обемът им в края на второто тримесечие възлиза на около 2,69 трлн. евро, което е с около 72 млрд. евро повече в сравнение с първото тримесечие. Само парите в разплащателните сметки и в брой са 1,88 трлн. евро. Покупките на акции и други дялови участия също представляват важен фактор - те са на стойност 16 млрд. евро.

Както и преди, хората използват ниските лихвени проценти, за да вземат евтини заеми, най-вече за строителството на жилища, тъй като недвижимите имоти се считат за относително устойчиви на кризи.

Банковите експерти смятат, че кризата, породена от пандемията, ще доведе до рекорден процент на спестяванията през тази година. "От една страна, много частни домакинства спестиха повече средства, опасявайки се да не загубят доходите си при безработица. От друга страна мерките срещу разпространението на COVID-19 и ограниченията за пътуване значително възпрепятстваха частното потребление, особено през първата половина на второто тримесечие", заяви икономистът Михаел Щапел.

Германия сваля ДДС, дава по 300 евро за всяко дете

Неговите прогнози са, че процентът на спестяванията вероятно ще се повиши до 16, в сравнение с регистрираните през 2019-а г. 10,9 на сто. Т.е. домакинствата ще пестят по 16 евро на всеки сто, с които разполагат. Според Федералната статистическа служба това би било най-високата стойност през последните 30 години.

Данните на водещите икономически институти показват, че разполагаемият доход на домакинствата е останал стабилен при най-острата фаза на кризата. За това допринасят и различните програми за икономическо стимулиране - те позволяват на германците да разполагат с достатъчно средства, които да спестяват.

Още от Спестявания


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.79566
  • GBP
    1
    2.28685
  • JPY
    100
    1.20351
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички