В брой или с карта? Как предпочитат да плащат българите?


В брой или с карта? Как предпочитат да плащат българите?
Снимка: iStock/Guliver

7170

Банковата карта е вторият най-предпочитан метод за разплащане от българите (54%), а парите в брой продължават да са на първо място сред 67% от анкетираните в международното проучване "Нагласи към методите на разплащане", поръчано от EVO Group в партньорство с Visa сред страните на Централна и Източна Европа.

Като основен мотив да избират плащане в брой, 38% от анкетираните посочват липса на възможност за дигитална трансакция в магазина или пункта за услуги.

Само 1/4 от анкетираните българи са платили последната си покупка в магазин с карта или с помощта на телефон, смарт часовник или друго устройство. На сходен въпрос за последната им онлайн покупка 34% от анкетираните отговарят, че са платили в брой при доставка. Банките отново вдигат таксите, кои услуги поскъпват най-много

Дигиталното разплащане още липсва на редица места

Магазините, осигуряващи дигитално разплащане, се възприемат положително от българските потребители – 41% от анкетираните ги смятат за съвременни, а 42%, че са ориентирани към клиента, показват резултатите от изследването.

20% от респондентите посочват, че са си тръгвали от хранителен магазин заради липса на възможност за плащане с карта. Най-остро тази липса се усеща на пазари и базари – 42%, при фризьор, бръснар, козметик – 45%, в такси – 42%, при лекар, зъболекар или физиотерапевт – 35%. Край на безплатните услуги в банките, как се промениха цените?

На все повече места потребителите искат да могат да плащат с електронни средства, като тези очаквания се засилиха още повече при пандемията от COVID-19. Затова инициативите, в помощ на малките и микро предприятията да се присъединят към дигиталната икономика имат още по-голямо значение.

"Малките и средните предприятия са гръбнакът на нашата икономика. За да останат конкурентоспособни и да процъфтяват в условията на глобалната дигитална икономика, трябва да се погрижат да предлагат предпочитаните от клиентите методи за разплащане", обясни Красимира Райчева, мениджър на Visa за България.

По думите ѝ дребният бизнес има нужда от експертна подкрепа, за да се ориентира в бързо променящата се среда, както и да познава възможните решения, които да му помогнат да прави електронни плащания и да посреща нуждите на клиентите си бързо, удобно и сигурно. Банките вдигат таксите и за бизнеса

Българите и техните пари

Резултатите от проучването сочат, че парите дават на българите усещане за независимост и свобода на избора, като им осигуряват комфортен живот. Те са заинтересовани да инвестират пари и да използват банковите услуги, за да управляват парите си и внимателно да контролират и планират разходите си.

За да представи по-точно отношението на българите към парите, изследването разделя респондентите на 6 групи.

"Скептиците" (27%, на възраст от 35 до 65 г.) са най-многобройната група българи сред анкетираните. Те не обичат да инвестират или да се занимават с пари и не се доверяват на институциите. Предпочитат да държат парите си у дома. В брой плащат 57%, а дигитално – 33%.

"Кралете на живота" (20%, между 35 и 44 г.) харчат бързо и безконтролно пари. 67% от тях предпочитат да плащат в брой, а едва 24% използват дигитални методи на разплащане.

"Заможните" (16%, между 45 и 54 г.) контролират парите и разходите си, но за тях те са само средство към целта – имат пари, но не е нужно да мислят за тях през цялото време и да се притесняват за тях. Едва 26% използват пари в брой, а 66% използват дигитални разплащания. Българите държат над 100 милиарда лева в банките

"Оптималните" (15%, срещат се от 35 до 65 г.) съзнателно управляват парите си, използват промоционални оферти, планират разходите си и инвестират в капитал. Ценят свободата на избора и не отхвърлят нито една форма на плащане – 57% предпочитат сделките в брой, а дигиталните – 39%. Инвестиране на спестяванията - правилният път при инфлация и рецесия

"Мечтателите" (14%, главно между 45 и 65 г.) биха искали да имат много пари, но в момента нямат, а и не ги управляват сериозно. В брой плащат 66%, а дигитално – 27%.

"Икономичните" (9%, между 55 и 65 г.) планират внимателно разходите си. Случва се почти веднага да похарчат всички пари, които получат. Разполагат с ограничен бюджет и са фокусирани върху това да оцелеят. В брой плащат 38%, а 51% използват и свързани устройства и карти.

Данните са събрани в 14 държави – Полша, Чехия, Словакия, Унгария, Румъния, Хърватия, България, Словения, Германия, Ирландия, Обединеното кралство, Мексико, Испания, Португалия.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Няколко банки вдигат таксите двойно

Слагат такса за внасяне на пари през банкомат

Тегленето на пари от банкомат е все по-скъпо

Налагат такса и за теглене на пенсия

Още от Спестявания


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83233
  • GBP
    1
    2.2729
  • JPY
    100
    1.1837
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички