С колко ще поскъпне природният газ през декември?


С колко ще поскъпне природният газ през декември?
Снимка: iStock

1479

Към днешна дата изчислената цена на природния газ за декември ще е със 7,5% по-висока от тази за ноември. Това заяви директорът на дирекция „Търговия с природен газ“ в „Булгаргаз“ Веселин Синабов на днешното открито заседание в Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) за обсъждане на доклад за заявление от обществения доставчик от 14 ноември за утвърждаване на цена за декември, по която да продава природен газ на крайните снабдители и на лица, на които е издадена лицензия за производство и пренос на топлинна енергия, предава БТА.

„Булгаргаз“ предложи поскъпване със 7,9% на природния газ за декември в подаденото до КЕВР заявление през ноември. Изчисленията на дружеството към 14 ноември показаха, че от началото на декември цената на газа без цените за достъп, пренос, акциз и ДДС трябва да бъде 88,61 лева/MWh.

КЕВР утвърди цена на природния газ за ноември 82,12 лева/MWh.

Снимка: iStock

Председателят на КЕВР Иван Иванов коментира на откритото заседание, че в момента на европейската газова борса в Нидерландия цената на дневния индекс TTF намалява. Той обаче отчете, че това може да създаде фалшиви очаквания в хората, защото това е дневната цена, докато „Булгаргаз“ в своето ценообразуване купува от доставчиците си, които се позовават на индекса на TTF за месец напред. Иванов посочи, че този индекс е различен и е по-висок поне с няколко евро спрямо дневния. Неговите очавания са, ако тенденцията за намаляване на цената продължи, това да се отрази на следващите решения на КЕВР за определяне на цената на природния газ. Според него едва ли от днес до петък, когато КЕВР ще реши окончателно за цената, ще има съществена промяна, но ако има такава, „Булгаргаз“ ще трябва да я отрази и представи в Комисията не по-късно от 9:30 часа на 1 декември.

ОЩЕ: Рязък скок на цената на природния газ за ноември

Иван Иванов отбеляза, че независимо от рязкото застудяване в цяла Европа не се повишава цената на природния газ, напротив – дневните цени намаляват на нидерландската газова борса. Според него причината е, че газохранилищата в цяла Европа са запълнени навсякъде и се тегли от тях, както и „Булгаргаз“ вече започва да добива малки количества от газовото хранилище в Чирен. Другата причина е, че редица страни в Европа търсят и намират алтернативни маршрути за снабдяване с природен газ. В България се очаква скоро да бъде пусната в експлоатация газовата връзка София – Ниш, с което ще се даде възможност на Сърбия да получава алтернативно гориво от газопреносната ни система. Освен това до 1 март 2024 г. се очаква да влезе в експлоатация терминалът за регазификация в Александруполис. В него „Булгартрансгаз“ има 20-процентно участие и това ще позволи на България да осигурява допълнително до 1 млрд. куб. метра природен газ годишно от този терминал.

Председателят на КЕВР насрочи закрито заседание на 1 декември от 15:00 часа, на което Комисията ще излезе с решение по заявлението на „Булгаргаз“ за утвърждаване на цената на природния газ за следващия месец.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

КЕВР утвърди по-ниска цена на природния газ за октомври

Наша съседка замразява цената на газа за потребителите до май 2024 година

Мрачна прогноза: Възможни са трудности за газовия пазар в Европа в края на зимата

Цената на газа за октомври се очертава да е по-ниска от тази и за август, и за септември

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
 • EUR
  1
  1.955
 • USD
  1
  1.80527
 • GBP
  1
  2.29181
 • JPY
  100
  1.20056
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички