КЕВР утвърди с 36% по-висока цена на природния газ за ноември


КЕВР утвърди с 36% по-висока цена на природния газ за ноември
Снимка: iStock

3775

Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) окончателно утвърди цената на природния газ за ноември да е 82,12 лв./MWh, без такси и налози, или с близо 36% по-висока от тази за октомври, която беше 60,41 лв./MWh., съобщава КЕВР. По-рано днес от „Булгаргаз“ предложиха синьото гориво да поскъпне със същата стъпка.

Цената на природния газ за ноември е без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС. На тази цена „Булгаргаз“ ЕАД ще продава природен газ на крайните снабдители и на лица, на които е издадена лицензия за производство и пренос на топлинна енергия.

В утвърдената цена на природния газ са включени компонента цена на природния газ на вход на газопреносните мрежи, компонента за дейността „обществена доставка“ и компонента за компенсиране на разходите на „Булгаргаз“ ЕАД за съхранение на количества в газохранилището „Чирен“, в изпълнение на задължения по Плана за действие при извънредни ситуации.

Снимка: iStock

КЕВР утвърди цената след извършен анализ на внесените днес от „Булгаргаз“ ЕАД актуални данни, формиращи цената на природния газ за ноември. Те отчитат котировките на международните газови пазари до 31 октомври включително. 

ОЩЕ: Природният газ поскъпва драстично

Регулаторът установи, че общото прогнозно количество за вътрешния пазар е осигурено от 4 различни източника за доставка. В ценовия микс за ноември е включено цялото договорено количество азерски природен газ, доставян по интерконектора България - Гърция от Азербайджан. Тези количества покриват 36% от потреблението за месеца и имат ключово значение за благоприятни цени на синьото гориво.

„Булгаргаз“ е сключил за ноември 3 договора за доставка на втечнен природен газ с търговци от региона, след тръжна процедура, при изисквания за минимална доставна цена и предложен начин на плащане. С осигурените количества се покриват ангажиментите на обществения доставчик за ноември – към крайните снабдители и топлофикационните дружества и количествата по двустранните договори с индустриални клиенти.

Снимка: iStock

Въпреки неблагоприятните ценови фактори регулираната цена за ноември е над 10% по-ниска от цената на европейските газови пазари, заявяват от КЕВР.

„Независимо, че през зимните месеци доставяният от Азербайджан газ намалява като относителен дял в общите количества, той остава благоприятен фактор за България, тъй като неговата цена не е обвързана с цените на международните газовите пазари. Благодарение на това цената на газа за българските потребители – битови и стопански – остава съществено по-ниска спрямо другите европейски страни“, заяви председателят на КЕВР Иван Иванов на открито заседание на КЕВР през октомври.

Според него основните фактори със съществено влияние върху регулираната цена на газа са значителния ръст на ценообразуващия индекс TTF „месец напред“ за ноември, увеличените количества за доставка за предстоящия отоплителен сезон и негативното влияние на военните конфликти в Украйна и Близкия изток върху пазарните цени на синьото гориво.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

КЕВР утвърди по-ниска цена на природния газ за октомври

Наша съседка замразява цената на газа за потребителите до май 2024 година

Мрачна прогноза: Възможни са трудности за газовия пазар в Европа в края на зимата

Цената на газа за октомври се очертава да е по-ниска от тази и за август, и за септември

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
 • EUR
  1
  1.955
 • USD
  1
  1.82464
 • GBP
  1
  2.31424
 • JPY
  100
  1.15171
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички