България е шеста в ЕС по ръст на търговията на дребно


България е шеста в ЕС по ръст на търговията на дребно
Снимка: Getty Images / Guliver

3174

Солидно увеличение са отбелязали продажбите на дребно в България през август. Спрямо юли те са се повишили с 0,9% сочат данни на Евростат. 

На годишна база пък са нараснали през август с цели 5,4% (спрямо август 2015-а) след повишение с 2,3% през юли, отбелязвайки устойчив растеж за десети пореден месец.

И по двата показателя нашата страна се намира на едно от предните места сред всички 28 страни - членки на Европейския съюз. По-голям ръст на продажбите на дребно на месечен база е отчетено единствено в Люксембург, Ирландия и Словакия. В същото време нарастването на търговията на дребно на годишна база с 5,4% отрежда на нашата страна престижното шесто място сред всички членове на съюза.

В целия ЕС продажбите на дребно бележат слаб спад през август. Те се свиват с 0,1% на месечна база след растеж с 0,5% през юли.

Влошаването се дължи на спад с по 0,2% както и при продажбите на хранителни продукти, напитки и тютюневи изделия, така и при продажбите на нехранителни стоки, докато при автомобилните горива е отчетено повишение с 0,2 на сто.

На годишна база растежът при продажбите на дребно в ЕС се забави през август до 2,1% след повишение с 2,9% през предходния месец, като продажбите на нехранителни стоки се увеличават с 2,9%, на автомобилни горива – също с 2,9%, докато продажбите на храни, напитки и тютюневи изделия нарастват с 1 на сто.

Най-солиден ръст в търговията на дребно на месечна база беше регистриран в Люксембург (скок с 3,6%), следван от Ирландия (повишение с 1,5%) и Словакия (с 1,0%), докато най-солиден спад в продажбите на дребно беше отчетен в Естония, Полша и Финландия (понижения с по 0,6%).

Продажбите на дребно на годишна база отбелязаха най-солиден ръст в Люксембург (скок с 12,6%), Румъния (с 11,7%) и Полша (с 10,8%), а най-силен спад отчитат продажбите на дребно във Франция (понижение с 1,5%) и Дания (с 0,8%).

Още от Статистика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83147
  • GBP
    1
    2.2841
  • JPY
    100
    1.18665
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички