НСИ: Промишленото производство и строителството са се влошили през юли

НСИ: Промишленото производство и строителството са се влошили през юли
Източник: БГНЕС

През юли 2016 г. индексът на промишленото производство намалява с 1,6% в сравнение с юни 2016 година, но е регистриран ръст с 2,3 на сто на годишна база.

Спад спрямо предходния месец юни е регистриран в производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 2,8 процента, и в преработващата промишленост - с 1,7%, докато в добивната е отчетено увеличение от 0,5 на сто, сочат данни на НСИ.

По-значителен спад в преработващата промишленост се наблюдава при: производството на метални изделия, без машини и оборудване - с 18,2 процента, производството на лекарствени вещества и продукти - с 3,8% и др. Ръст е регистриран при производството на: тютюневи изделия - с 19,1 на сто, химични продукти - с 16,7%, производството на мебели - с 8,3%, ремонта.

На годишна база ръст на промишленото производство е отчетен в преработващата промишленост - с 2,6 процента, а спад е регистриран в производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 0,5%. Значително увеличение в преработващата промишленост спрямо предходната година се наблюдава при: производството на метални изделия, без машини и оборудване - с 15,9%, производството на напитки - с 10,9%, производството на хартия, картон и изделия от хартия и картон - с 8 процента. Спад има при обработката на кожи - с 12, 6 на сто, производството на тютюневи изделия - с 12% и др.

По предварителни данни през юли 2016 г. индексът на продукцията в сектор „Строителство” е с 1,4% под равнището от предходния месец. Наблюдава се спад в сектора с 11,8 на сто и на годишна база.

На годишна база намалението на строителната продукция през юли 2016 г. се определя от отрицателния темп както при гражданското/инженерното строителство, където спадът е с 14,2%, така и при сградното строителство, при което понижение с 9,4 на сто.

 

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.