Производствените цени с ръст за трети пореден месец


Производствените цени с ръст за трети пореден месец
Снимка: БГНЕС

2815

Производствените цени в България се повишават през януари за трети пореден месец и бележат солиден ръст на годишна база, показват данни на Националния статистически институт.

Общият индекс на цените на производител в България (PPI индекс) нараства с 0,6% спрямо декември, когато той се повиши с 1,5 на сто. Повишение с 3,2% на месечна база регистрират цените в добивната промишленост, в преработващата промишленост те нарастват с 0,6%, докато при производството и разпределението на електрическа енергия, топлоенергия и газ се повишават с 0,4 на сто.

На годишна база общият индекс на производствените цени в страната нарасна през януари с цели 4,3% спрямо същия месец на 2016-а година, като цените в добивната промишленост бележат скок с 15,6%, а в преработващата промишленост - с 6,2%, докато цените при производството и при разпределението на електрическа енергия, топлоенергия и газ намаляват с 2,4 н сто. Това представлява второ поредно повишение на производствените цени, след като през декември те нараснаха за пръв път от средата на 2015-а година, повишавайки се с 2,6% на сто.

Индексът на цените на производител само на вътрешния пазар в България през първия месец на 2017 година е с 0,5% над равнището от декември и регистрира повишение с 1,9% на годишна база (спрямо януари 2016-а) след годишно повишение с 0,6% през предходния месец. В същото време индексът на цените на производител на международния пазар се увеличава през януари с 0,8% на месечна и нараства с цели 9,0% на годишна база.

По-рано този месец НСИ оповести доклад, според който инфлацията (потребителските цени, или индекса CPI) в България нарасна през януари с 1,3% на месечна база и се повиши на годишна база с цели 1,4 на сто, като това представлява най-високо ниво на годишната инфлация в нашата страна от средата на 2013-а година насам.

Днешните данни за производствените цени изглеждат като солидна предпоставка за по-трайно измъкване на българската икономика през настоящата година от дефлацията и стагфлацията, в която тя се намираше от октомври 2015 година до ноември 2016-а година включително.

Още от Статистика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички