Строителната продукция отново се свива, ръст при търговията на дребно

Строителната продукция отново се свива, ръст при търговията на дребно
Източник: БГНЕС

По предварителни данни през януари 2017 г. индексът на продукцията в сектор „Строителство”, изчислен въз основа на сезонно изгладени данни, е с 0.6% под равнището от предходния месец, съобщиха от НСИ.

Календарно изгладените данни показват намаление от 10.3% на строителната продукция през януари 2017 г. в сравнение със същия месец на 2016 година.

През януари 2017 г. индексът на произведената строителна продукция, изчислен от сезонно изгладени данни, е под равнището от предходния месец, като продукцията от сградното строителство намалява с 1.3%, докато гражданското/инженерното строителство бележи увеличение с 0.2%. На годишна база понижението на строителната продукция през януари 2017 г., изчислено от календарно изгладени данни, се определя предимно от отрицателния темп при гражданското/инженерното строителство, където спадът е с 13.5%, а при сградното строителство намалението е със 7.5%.

Търговия на дребно

По предварителни сезонно изгладени данни през януари 2017 г. оборотът в раздел „Търговия на дребно, без търговията с автомобили и мотоциклети” по съпоставими цени нараства с 0.5% спрямо предходния месец, съобщиха от НСИ.

През януари 2017 г. оборотът в търговията на дребно, изчислен въз основа на календарно изгладени данни, нараства с 4.0% спрямо същия месец на предходната година.

През януари 2017 г. оборотът нараства спрямо предходния месец при: търговията на дребно с текстил, облекло, обувки и кожени изделия - с 2.4%, търговията на дребно с компютърна и комуникационна техника - с 0.5%, и търговията на дребно с разнообразни стоки - с 0.4%. По-значително намаление е регистрирано при: търговията на дребно с автомобилни горива и смазочни материали - с 1.9%, и търговията на дребно с битова техника, мебели и други стоки за бита - с 1.1%.

През януари 2017 г. спрямо същия месец на 2016 г. оборотът нараства по-значително при: търговията на дребно с компютърна и комуникационна техника - с 24.0%, търговията на дребно чрез поръчки по пощата, телефона или интернет - с 22.0%, търговията на дребно с фармацевтични и медицински стоки - с 12.1%, и търговията на дребно с текстил, облекло, обувки и кожени изделия - с 11.3%. Намаление е регистрирано при: търговията на дребно с автомобилни горива и смазочни материали - с 9.0%, и търговията на дребно с битова техника, мебели и други стоки за бита - с 4.1%.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.