Търговията на дребно отчита ръст през август

Търговията на дребно отчита ръст през август
Източник: Thinkstock

Оборотът на търговията на дребно нараства с 5,4 на годишна база през август 2016 г. За същия период оборотът на раздел „Търговия на дребно“ (без търговията на автомобили и мотоциклети) отчита ръст с 0,9 на сто спрямо данните за предходния месец. Това сочат данни на Националния статистически институт (НСИ).

На годишна база през август 2016 г. оборотът нараства по-значително при: търговията на дребно чрез поръчки по пощата, телефона или интернет - с 11 процента, търговията на дребно с фармацевтични и медицински стоки - с 10%, търговията на дребно с текстил, облекло, обувки и кожени изделия - с 9,2 на сто, и търговията на дребно с хранителни стоки, напитки и тютюневи изделия - с 8,7%. Понижение с 1% има само при търговията на дребно с разнообразни стоки.

През август 2016 г. оборотът нараства спрямо предходния месец при: търговията на дребно чрез поръчки по пощата, телефона или интернет - с 9,4%; търговията на дребно с компютърна и комуникационна техника - с 3,9 на сто, търговията на дребно с фармацевтични и медицински стоки - с 2,8%, търговията на дребно с текстил, облекло, обувки и кожени изделия - с 2,7 процента, и търговията на дребно с битова техника, мебели и други стоки за бита - с 1,1%.

Спад е регистриран при търговията на дребно с хранителни стоки, напитки и тютюневи изделия (с 0,5%), с автомобилни горива и смазочни материали (с 0,2%) и търговията на дребно с разнообразни стоки (с 0,1%).

 

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.