Автомобилите на бъдещето: С батерии или синтетични горива?


Автомобилите на бъдещето: С батерии или синтетични горива?
Снимка: iStock

8175

Електромобили, водородни превозни средства, синтентични горива - коя технология окончателно ще измести двигателя с вътрешно горене, проучва Deutsche Welle.

Eлектромобилите не се различават много от колите с двигатели с вътрешно горене, но са по-безшумни, ускоряват по-бързо и нямат скоростни кутии. Голямата разлика е при зареждането: електрическите черпят ток от мрежата и така могат да спестят ходенето до най-близката бензиностанция.

Цените на електрическите и традиционните коли ще се изравнят

Днес електрическите автомобили са значително по-скъпи от тези с двигатели с вътрешно горене. Директното сравнение показва, че през 2020 г. те са стрували почти два пъти повече, отколкото конвенционалните автомобили на бензин или дизел, ако не се броят държавните субсидии, давани при покупка на електромобил. Това показва изследване на BloombergNEF. Държавата ни дава 12 000 лева, ако си купим нов електромобил

Цените на електромобилите обаче се очаква да спаднат значително през следващите години: до 2026 г. ще се изравнят с тези на конвенционалните коли, а до 2030 г. се очаква да бъдат с 10 до 30% по-евтини от тях.

Дотогава и пътуването с кола с батерия ще стане по-евтино от това с автомобил на бензин или дизел. Причината са големите загуби, характерни за двигателите с вътрешно горене: около 2/3 от енергията се отделя във въздуха под формата на отпадъчна топлина. За разлика от тях при електромоторите 95% от освобождаваната енергия се предава на колелата за тяхното задвижване. На практика те се нуждаят от 3 пъти по-малко енергия, отколкото двигателите с вътрешно горене. Автомобилите на бъдещето: Кой двигател е най-добрият?

Освен това електромобилите са по-икономични: една дизелова кола харчи средно около 7 литра гориво на 100 километра пробег. При цена от 1 евро за литър (без данъците) изминаването на 100 километра излиза 7 евро. За същото разстояние електрическите коли харчат около 15 киловатчаса енергия. При цена на тока от 20 евроцента за киловатчас разходът се свежда само до 3 евро за 100 километра пробег. Или пък дори до 1,20 евро - ако зареждате батерията от собствена соларна инсталация на покрива, която излиза около 8 евроцента за киловатчас. Цените на петрола и горивата дълго ще останат високи

Именно заради по-ниските разходи експертите очакват пробив на електрическите леки и товарни автомобили. Според изследването на BloombergNEF до 2032 г. или дори още през 2030-а 70 на сто от продаваните в ЕС нови автомобили ще бъдат именно с батерия. Настъпление на електромобилите в България

Водородните превозни средства са по-скъпи и по-неефективни

Но също и при товарните превози учените и производителите залагат на задвижването с електричество. Благодарение на техническия напредък и масовото им производство батериите стават все по-изгодни. Но те се нуждаят от зарядни станции.

Задвижване с електромотор, който черпи ток, произведен в горивна клетка с водород, отпада от сметките, тъй като този способ излиза много скъпо. Това показва актуално изследване на Института "Фраунхофер". "Един от най-големите недостатъци на водородните превозни средства е това, че само 1/4 от енергията стига до колелата, а останалата част се губи. При електрическите автомобили това е точно обратното", казва главната техноложка на Traton Group Катарина Модал-Нилсон.

Още по-малко ефикасни от водорода са синтетичните горива - тъй наречените електрогорива. За тяхното производство се използва водород, добиван от вода и "зелен" ток, към който се добавя въглероден двуокис и така се получава синтетично гориво като дизел, бензин или керосин. Синтетичните горива са климатично неутрални и могат безпроблемно да се използват в двигателите с вътрешно горене. Но заради многото загуби в процеса на преобразуване на енергията синтетичните горива са много по-неефикасни от зарядните батерии и са значително по–скъпи: превозни средства с електрогорива изразходват 5 пъти повече енергия, отколкото тези с батерия и електромотор.

Синтетични горива за корабите и самолетите

Някои по-малки витлови самолети, туристически корабчета за излети, както и фериботи също вече се задвижват с батерии. За влаковете обаче те не са подходящи, тъй като потребяват много енергия и захранването от контактна мрежа при тях е без алтернатива. Същото важи и за автобуси и тирове на ток.

За пътническите самолети и презокеанските кораби зарядните батерии също не са подходяща технология, защото тези превозни средства са много енергоемки, а за големите самолети батериите са твърде тежки. Затова за контейнеровозите и пътническите самолети синтетичните горива се оказват възможната екологична алтернатива. Първата комерсиална инсталация за производство на електрогорива в момента се изгражда в южната част на Чили.

Още от Автомобили


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28285
  • JPY
    100
    1.17284
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички