Автомобилите по българските пътища са на преклонна възраст


Автомобилите по българските пътища са на преклонна възраст
Снимка: Carsweek

3160

Средната възраст на автомобилите в България е над 20 години, докато в Европейския съюз е 12 години.  Това показват данни на Държавната агенция „Безопасност на движението по пътищата“ (ДАБДП), предоставени на БТА.

Според тях регистрираните в България моторни превозни средства наброяват четири милиона към края на миналата година. По данни на МВР точният им брой е 3 881 594, като над половината от тях са на възраст повече от 20 години.

Монтирането на нови системи за безопасност върху старите автомобили обаче, все пак може да подобри сигурността на пътя.

Още: Ето кои са най-издържливите автомобили

"Когато имаме 51,09 % моторни превозни средства на повече от 20 години, то лесно може да направим извода, че масово се шофира без предимствата на съвременните технологии за безопасност. Тези системи са фабрично вградени в по-новите автомобили. Но е възможно и при по-старите превозни средства да бъдат допълнително монтирани модерни системи, за да се повиши нивото на безопасност“, посочват от ДАБДП.

На пазара се предлагат след-продажбени версии за почти всички интелигентни технологии и функции за безопасност, налични в новите автомобили. Освен това повечето дори са по-евтини, отколкото като вградена опция на нова кола, уверяват от агенцията, отговаряща за пътната безопасност.

Експертите на ДАБДП посочиха някои от модерните технологии, които водачите могат лесно да добавят към старата си любима кола. Сред тях са Система за откриване на мъртва зона, Система за предупреждение при напускане на лентата на движение, Парктроник система, Система за избягване на сблъсък, Адаптивен круиз контрол, Heads Up дисплей (HUD) и Усъвършенствани системи за подпомагане на водача (ADAS).

Още: Стотици хиляди румънци ще получат пари за старите си автомобили

 

Още от Автомобили


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички