Данъчни и нотариуси ще проверяват достоверността на пълномощните за сделки с коли


Данъчни и нотариуси ще проверяват достоверността на пълномощните за сделки с коли
Снимка: iStock

8216

Автентичността на пълномощните за сделки с МПС и тези за представителство пред НАП ще се проверява през единната информационна система на нотариусите „Единство“, обяви Министерството на правосъдието. Така ще могат да се избегнат злоупотреби с документацията.

Нововъведенията са част от допълненията, предложени от правосъдното министерство в Наредбата за служебните архиви на нотариусите и нотариалните кантори, обнародвани в Държавен вестник.

Измененията ще дадат възможност за потвърждаване автентичността на представените пълномощни, като по този начин ще се възпрепятства извършването на документни измами, подчертават от ведомството.

В информационна система на нотариусите „Единство“ ще се включва информация за пълномощни за извършване на действия на разпореждане с МПС. Там ще се вписват и документите с нотариално удостоверени подписи, с които се оттеглят такива пълномощни. Това се явява естествено продължение на включената информация от договорите за прехвърляне на собствеността на МПС и така се постига по-голяма правна сигурност и стабилност в гражданския оборот.

Справката за автентичност на пълномощно за извършване на действия пред НАП същевременно ще даде възможност за предотвратяване на данъчни правонарушения, особено тези, свързани с неправомерно възстановяване на ДДС, чрез документни измами за получаване на данъчен кредит.

Припомняме, че през 2021 г. Агенция „Митници“ разкри опит за избягване на мита и плащане на ДДС при внос на автомобили. Ведомството установи 20 случая, при които са избегнати данъци за 220 000 лв. Голяма част от колите, внесени в България, са описани като катастрофирали, повредени, дефектирали, наводнени, ударени от градушка и с механични проблеми, които може да бъдат доказани само чрез техническа проверка. В други случаи, при митническото оформление се прилагат снимки на катастрофирали коли, като накрая става ясно, че внесените коли са други.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Одобриха забраната за автомобилите на бензин и дизел от 2035 г.

Продажбите на електрически автомобили в България скачат почти тройно

Кой е най-продаваният автомобил в Европа?

Още от Автомобили


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83233
  • GBP
    1
    2.2729
  • JPY
    100
    1.1837
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички