Две големи държави блокират забраната за бензинови и и дизелови автомобили в ЕС


Две големи държави блокират забраната за бензинови и и дизелови автомобили в ЕС
Снимка: iStock

9354

Гласуването на забраната на продажбите на нови автомобили с вътрешно горене в ЕС след 2035 г. се отлага. Това съобщи говорител на Шведското председателство на Съвета на ЕС, цитиран от ДПА. Страните - членки на ЕС, ще разгледат въпроса в близко бъдеще, допълни той.

Гласуването, насрочено за вторник, беше считано за формалност, тъй като страните членки и Европейският парламент постигнаха консенсус по въпроса през октомври миналата година.

ЕС спира продажбата на коли с двигатели с вътрешно горене към 2035 г.

Ситуацията сега обаче изглежда различна, след като германският министър на транспорта Фолкер Висинг от близката до бизнеса Свободна демократическа партия (FDP) се обяви против забраната и съобщи, че Германия може да не я подкрепи, ако не бъдат направени някои промени.

По думите му Европейската комисия все още не е изработила ясен проектозакон за регистрация след 2035 г. на автомобили, които ползват климатично неутрални горива като например синтетичните. Въпросният проектозакон беше част от сделката през октомври, за да бъде убедена FDP да я подкрепи. “Трябва да държим всички технологични опции отворени и също да ги използваме. Не разбирам тази борба срещу автомобила и защо искат да забранят някои технологии”, заяви Висинг пред телевизия ARD.

Италия също иска изключение за автомобили с вътрешно горене със синтетични горива. И двете страни настояват за квоти за превозни средства, които ги използват, защото са неутрални по отношение на климата.

Полша и Унгария също се противопоставят на съществуващия план, който изисква производителите да продават само автомобили с нулеви емисии в Европа от средата на следващото десетилетие.

Още от Автомобили


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички