ЕК обяви новите, по-високи мита за китайски електромобили


ЕК обяви новите, по-високи мита за китайски електромобили
Снимка: Motor

1602

Европейската комисия обяви, че ще наложи вносни мита на китайските електромобили в размер на до 38 на сто, предаде Ройтерс.

Комисията, която определя общата търговска политика на ЕС, обяви, че новите мита ще влязат в сила от юли и ще варират спрямо различните производители. Така например за BYD е предвидена ставка от 17,4 на сто, за Geely - от 20 на сто, а за SAIC - от 38,1 на сто.

За други компании, които сътрудничат във воденето от ЕК разследване за получавани незаконните държавни субсидии е предвидено мито от 21 на сто, а за тези, които не сътрудничат - от 38,1 на сто.

Още: Китайските електромобили: Проблем за ЕС, брак по сметка за европейците

Новите мита се налагат, тъй като китайските компании са по-привилегировано положение от конкурентите си, възползвайки се от незаконни държавни субсидии, се посочва в съобщението на ЕК.

Според главния икономист за Европа в Capital Economics Андрю Кънингам, цитиран от Ройтерс, ефектът от налагането на митата ще бъде ограничен в макроикономически план.

През последните 12 месеца в ЕС са били внесени 440 000 електромобила от Китай на обща стойност 9 милиарда евро, което се равнява на около 4 на сто от разходите за автомобили на европейските домакинства.

Още: Китайският гигант ВYD има 6 пъти по-висока нетна печалба - 2,5 млрд. долара

Целта на митата не е блокирането на търговията, а ограничаване на бъдещия растеж на вноса на китайски електромобили, посочва експертът. По думите му решението показва важна промяна в търговската политика на ЕС, който макар и досега да е ползвал подобни мерки по отношение на китайския дъмпинг, не го е правил за такава важна индустрия, а и като цяло не е прибягвал до истински протекционистични мерки като настоящата.

Европейският автомобилен сектор е изключително важен сектор, който трябва да навакса трансформацията и да продължи по този път, посочи министърът на енергетиката на Испания Тереса Рибера. Очевидно, ако има нарушения в международните търговски правила, ние трябва да подкрепим предложенията на Комисията, категорична бе тя.

 

 

Още от Автомобили


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.8165
  • GBP
    1
    2.35223
  • JPY
    100
    1.1878
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички