Европа изостава в надпреварата за суровини, използвани в батериите за електромобили


Европа изостава в надпреварата за суровини, използвани в батериите за електромобили
Снимка: iStock

1759

Европейските производители на автомобили са осигурили по-малко от една шеста от ключовите суровини, които ще им бъдат необходими до 2030 г. за производството на батерии за електромобили. Това се посочва в анализ на британския "Гардиън“, цитиран от БГНЕС.

Производителите на автомобили са сключили договори за 16 % от лития, кобалта и никела, необходими за постигане на целите им за продажби на електрически автомобили до 2030 г., според публичните данни, анализирани от базираната в Брюксел група за кампании "Транспорт и околна среда" (T&E).

САЩ и Китай са много по-напред 

Двамата най-големи производители на електрически автомобили в света - Tesla в САЩ и китайският BYD - са значително по-напред от много от европейските си съперници в осигуряването на достъп до ключови суровини, установиха изследователите.

Още: Най-продаваният автомобил в САЩ скоро ще бъде само хибрид

Батериите, използвани в различни устройства - от мобилни телефони до автомобили, са изработени от прецизно контролирани комбинации от метали. В световен мащаб се води надпревара за намиране на достатъчно литий, най-лекия метал, но кобалтът и никелът също са важни за много батерии.

Колко суровини са осигурени?

Анализът показва, че производителите на автомобили са оповестили споразумения, които покриват само 14% от лития, 17% от никела и 10% от кобалта, необходими за постигане на целите им за 2030 г. ЕС и Обединеното кралство ще забранят продажбата на нови автомобили с изкопаеми горива през 2035 г.

Джулия Полисканова, старши директор "Превозни средства и емобилност" в T&E, заяви: "Съществува ясно разминаване между целите на производителите на електромобили и стратегиите им за добив на важни минерали. Tesla и BYD са много по-напред от повечето европейски играчи, които едва сега се събуждат за предизвикателството да осигурят метали за батериите."

Още: Tesla планира да удвои броя на компонентите, които внася от Индия

T&E заяви, че Mercedes-Benz, BMW и Hyundai/Kia са производителите на автомобили с големи европейски предприятия, които изостават най-много от конкурентите си. Ford, Volkswagen и Stellantis разкриха планове за доставка на минерали за батерии, които конкурират Tesla и BYD.

Някои от производителите на автомобили може да имат тайни сделки с минни или рафиниращи компании, за да доставят достатъчно минерали, докато други търсят начини да намалят или премахнат използването на скъпите кобалт и никел. Въпреки това мащабът на недостига, описан в публично оповестените договори, подсказва, че производителите на автомобили ще трябва да се борят, за да постигнат целите си в областта на електричеството.

Анализът съвпада с прогнозите на компанията за данни Benchmark Mineral Intelligence, според които търсенето на някои ключови материали ще надхвърли значително предлагането през следващото десетилетие.

Търсенето на литий ще се увеличи четири пъти

Benchmark прогнозира, че търсенето на литий ще се увеличи четири пъти до 2030 г., тъй като Китай, Европа, а след това и САЩ бързо ще се откажат от бензина и дизела. Въпреки това прогнозите на компанията сочат, че през 2030 г. ще има недостиг на литий от 390 000 тона, докато световното производство е 2,7 млн. тона. Тя прогнозира също така недостиг на кобалт и никел - част от това, което описва като "голямо прекъсване на доставките на суровини", което може да ограничи темпото на прехода от бензинови и дизелови автомобили.

Каспар Роулс, главен директор по данните на Benchmark, заяви: "В средносрочен и дори в дългосрочен план литият вероятно ще бъде лимитиращият фактор за темповете, с които индустрията за батерии може да се разрасне."

Големите проекти за добив обикновено отнемат поне пет години, за да започнат да произвеждат материал в голям мащаб, и до седем години, ако е необходимо набиране на средства, каза Роулс. Това означава, че през следващата година или две ще трябва да се вземат инвестиционни решения, за да се увеличат доставките до 2030 г.

Полисканова заяви, че именно стратегиите за веригата на доставки са тези, които "ще направят прехода към електромобили в Европа или ще го провалят и ще направят някои компании ненужни". 

Още от Автомобили


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички