Европейските автопроизводители бият тревога: Цените на новите коли ще скочат драстично


Европейските автопроизводители бият тревога: Цените на новите коли ще скочат драстично
Снимка: iStock

4063

Президентът на Асоциацията на европейските автомобилни производители (АСЕА) Лука де Мео отправи призив към европейските институции за защита на конкурентоспособността в сектора. По думите му той се бори с безпрецедентен регулаторен и икономически натиск, включително новите стандарти за емисии на екостандарта Евро 7, които ще увеличат цените на новите автомобили "с най-малко 2 хиляди евро, без да определят каквито и да било ползи за околната среда".

Още: Очакват драстично поскъпване на автомобилите

Според европейските производители това ще доведе до рязко увеличение на производствените разходи и силно небалансиран преход към електричество в сравнение с азиатските или американските конкуренти. Асоциацията иска преди всичко да се ускорят инициативите за "гарантиране на индустриалната база на асоциацията“ по време на екологичния преход и да се защити конкурентният капацитет на цялата верига на доставки.

"Стандартът Евро 7, който е в сила в момента, заедно с увеличаването на електрическите превозни средства, има потенциала да осигури 80% намаление на емисиите на NOx до 2035 г. в сравнение с 2020 г. Предложението на Евро 7 ще има незначително въздействие и би имало висока цена: ACEA изчислява, че предложението за Евро 7 ще доведе до средно над 2000 евро увеличение на цената на нов автомобил. Това означава, че много хора ще бъдат принудени да удължат живота на старите си коли, което има обратен ефект върху околната среда и климата", се казва в призива на Де Мео, който е и шеф на Renault, в сайта на асоциацията.

Призивът идва ден преди срещата на върха на Европейския съвет в четвъртък и петък, на която лидерите на ЕС ще обсъдят ситуацията с представители на АСЕА.

Още от Автомобили


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички