Франция отхвърля германския натиск за промяна на правилата за автомобили, отделящи вредни емисии


Франция отхвърля германския натиск за промяна на правилата за автомобили, отделящи вредни емисии
Снимка: iStock

3491

Държавният секретар по европейските въпроси на Франция Лоранс Бун отхвърли съпротивата на Германия срещу европейското законодателство, предвиждащо новите автомобили, продавани в ЕС от 2035 г., да отделят нулеви нетни вредни емисии. Въвеждането на тези мерки трябва да бъде продължено, категоричен е представителят на френското правителство, цитиран от Ройтерс.

Какво се случва с автомобилния пазар у нас и в Европа?

След месеци на преговори, Европейският парламент, Европейската комисия и страните членки на Европейския съюз миналата година достигнаха до съгласие за закон, който на практика ще забрани продажбата на автомобили с двигатели с вътрешно горене след посочения период.

Наскоро обаче Германия обяви, че се противопоставя на въвеждането на законодателството. Германските власти настояват продажбите на нови автомобили, задвижвани чрез двигатели с вътрешно горене, да бъдат разрешени за продажба и след 2035 г., при положение, че използват синтетични горива.

Германия поведе коалиция срещу спирането на автомобилите на бензин и дизел

"Трябва да се придържаме към договореното. Не се съмнявам, че германците ще постигнат споразумение с колегите си по този въпрос", каза Бун пред репортери в Брюксел.

Държавният министър в германското министерство на външните работи, отговарящ за въпросите на ЕС, Анна Люрман, заяви, че споразумението е прието, но добави, че германското правителство и Европейската комисия все още преговарят за някои окончателни подробности.

"Очаквам тези разговори да приключат преди срещата на върха тази седмица", добави тя, визирайки срещата на върха на лидерите на ЕС, която се очаква да се проведе в четвъртък и петък в Брюксел.

Още от Автомобили


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83147
  • GBP
    1
    2.2841
  • JPY
    100
    1.18665
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички