Глоба от 1.3 млрд. долара грози Ford за внос на микробуси от Европа


Глоба от 1.3 млрд. долара грози Ford за внос на микробуси от Европа
Снимка: istock

4655

Дълги години автомобилният гигант Ford произвежда микробусите Transit Connect в Турция, след което ги внася в САЩ, където седалките и прозорците на много от тях моментално се демонтират за да бъде превърнати превозните средства в товарни автомобили. Причината за тази практика е ниското мито от едва 2.5% за вноса на пътнически автомобили от Европа. За сравнение, товарните автомобили влизат в САЩ с мито от 25%.

Но през 2013 година щатските митници излязоха с решение, че тези превозни средства ще бъдат облагани с 25% мито. Ford заведе дело срещу решението, но загуби последната правна битка след като Върховният съд на САЩ отказа изслушване по делото. Това принуди производителят да заплати избегнатите мита за вноса на микробуси, предава CNN.

През тази седмица от Ford разкриха, че цената на това съдебно решение може да бъде много по-солена. Компанията посочи, че щатската митническа агенция обмисля налагане на парична глоба в диапазон от 652 млн. долара до 1.3 млрд. долара като допълнение към вече заплатените по-високи мита за отминали периоди. Ford смятат да оспорят евентуалното наказание, което може да включва и заплащане на нови 181 млн. долара за избегнати мита в миналото.

„Програмата за Transit Connect беше проектирана и изпълнена така, че да отговаря на дългогодишните правила за митата”, коментират от Ford в изявление, добавяйки, че ще продължат да защитават действията си като оспорят всяка допълнителна санкция.

Ford продължават да произвеждат модела Transit Connect в Европа, но вече в Испания, вместо в Турция, като отново ги внасят в САЩ, където заплащат митата. Една от промените е, че компанията вече не плаща, нито за седалки и прозорци, нито за трансформацията на микробусите.

Причината за високите мита за внос на товарни автомобили датира още от кабинета на президента Линдън Джонсън (1963 г.) и европейските мита за внос на пилета от САЩ. Тогава в отговор Джонсън налага високи мита за вноса на товарни автомобили от Европа.

Като цяло не може да се каже, че Ford и останалите американски производители пострадаха от тези мерки, тъй като това разчисти конкуренцията на щатския пазар за товарни автомобили.

Пикапът Ford F-150 е най-добре продаваното превозно средство в САЩ от над 40 години. Това е и причината този вид автомобили да доминират продажбите на големите производители като Ford, General Motors и Stellantis, компания позната преди като Fiat Chrysler.

Още от Автомобили


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28285
  • JPY
    100
    1.17284
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички