Искат изтегляне на 158 000 автомобила на Tesla заради дефект


Искат изтегляне на 158 000 автомобила на Tesla заради дефект
Снимка: Tesla

2468

Американските регулаторни органи поискаха от Tesla да изтегли 158 000 автомобила в САЩ заради дефект, свързан с безопасността, съобщи АФП, предаде БГНЕС.

Националната администрация за безопасност на движението по пътищата заяви в писмо до Tesla, че проблемът с дисплея на автомобилите и свързаните с това повреди водят до загуба на камера за обратно виждане и други функции, свързани с безопасността на превозното средство.

Агенцията съобщи, че дефектът е открит при автомобили Tesla Model S от периода 2012-2018 и при Model Xs 2016-2018 г. Разследващите по безопасността "предварително стигнаха до заключението, че повредата на модула за управление (MCU) представлява дефект, свързан с безопасността на моторните превозни средства", се казва в писмото.

В превозните средства даващите сривове блокове за управление могат да доведат до празен сензорен екран на автомобила, в който момент „изображението на камерата за обратно виждане / резервно копие вече не е достъпно за водача. Ако това изображение не е налично, рискът от катастрофа се увеличава, което може да причини нараняване или смърт."

Неизправността на MCU може също да предотврати използването на системата за отстраняване на замъгляване и размразяване на предното стъкло на автомобила, да повлияе на системата на автопилота и да повлияе на функционалността на мигачите.

Процентът на отказите "в това разследване е значително по-голям от процента на откази за превозни средства, участващи в предишни изтегляния, включващи подобно поведение", се казва в изявлението.

В писмото регулаторите поискаха от Tesla да "започне изтегляне, да уведоми всички собственици, купувачи и дилъри" за дефекта на безопасността "и да предостави подобрение".

От Теsla не са задължени да изпълнят искането на федералната агенция, но имат срок до 27 януари да дадат обяснение. Искането представлява голямо главоболие за компанията, тъй като 158 000 автомобила представляват почти една трета от всички автомобили, доставени от производителя през 2020 г.

Още от Автомобили


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички