Китайските модели достигнаха нови измерения в руския автомобилен пазар


Китайските модели достигнаха нови измерения в руския автомобилен пазар
Снимка: iStock

4265

Моделите на китайския автомобилен концерн Chery Automobile и руската марка Lada са най-предпочитаните нови превозни средства от руските таксиметрови компании през първото тримесечие, предава ТАСС, цитирайки проучване на VTB Leasing.

Анализът проследява всички сделки за финансов лизинг на автомобили в периода януари-март, като заключва, че най-популярните модели в таксиметровия бизнес са Chery Tiggo 4, Lada Granta и Chery Tiggo 7 Pro.

Най-популярната марка през първото тримесечие е Chery, чиито модели са били предпочитани от таксиметровите компании в 42% от случаите на лизинг. На второ място се нарежда марката Lada, част от групата на „АвтоВАЗ“, с дял от 28%. На трето място е китайската Geely с 8% от сделките. Четвърто и пето място съшо се заемат от китайски марки – Haval (7,4%) и JAC (6,4%).

При подреждането на моделите първи е Chery Tiggo 4, следван от Lada Granta, Chery Tiggo 7 Pro, Geely Coolray и JAC J7. Същевременно, както се отбелязва в проучването, през първото тримесечие на 2022 г. най-търсените от таксиметровите компании са били Hyundai Solaris, Kia Rio, Kia Cerato, Renault Logan и Lada Vesta.

„Миналата година таксиметровите оператори се сблъскаха с нарастващи цени на резервни части и нови автомобили на чуждестранни марки. Наличието на седани от B и D сегмент, които заменят Volkswagen Polo, Toyota Camry, Kia Rio и Optima, беше особено силно изразено. Сега автопаркът се актуализира в полза на китайските и руски марки“, изтъкват от VTB Leasing.

Силното проникване на китайски автомобили в руския таксиметров сектор се дължи на вноса и местното производство на китайските компании, разполагайки с богати запаси от резервни части и широки търговски мрежи.

„В допълнение към това, корпоративните отстъпки и гъвкавите условия за финансиране, предлагани от лизинговите компании, са достъпни за юридически лица. Това позволява на таксиметровите фирми да обновяват своите автопаркове без прекомерни разходи“, обясни Андрей Гетманюк, ръководител на отдела за бизнес развитие във VTB Leasing.

Последните пазарни данни за руските продажби на нови коли от началото на месеца сочат, че делът на китайските концерни продължава да расте през април. Напускането на западните автомобилни производители свива избора за руските потребители, които трябва да свикнат с по-високите цени и китайските марки, като Haval, Chery и Geely.

В топ 10 на най-продаваните модели през април влизат само руски и китайски марки, изтъкват от Autostat, като общо 3 модела принадлежат на Lada.

Руската марка държи 33% пазарен дял през април спрямо 23% преди година, но нарастващият дял на китайските модели е най-забележим. Китайските марки, попадащи в топ 10 при продажбите, представляват над 40% от обемите през април спрямо около 12% преди година.

През първите 4 месеца на годината продажбите на автомобили с марка Chery, Geely и Haval са нараснали съответно с 235,7%, 228,6% и 134,2%. Продажбите на южнокорейските Kia Hyundai и японската Toyota са спаднали съответно с 67%, 68,1% и 67,8%.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Бягство от санкциите: От къде руснаците купуват автомобили?

Руската автомобилна индустрия е в клинична смърт

Руснаците спряха да си купуват нови коли

"Москвич" се изправя срещу Tesla, ще покорява света

Новият стар "Москвич" - по-малко от 1/3 от руснаците биха си го купили

Още от Автомобили


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28285
  • JPY
    100
    1.17284
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички