Кои са авточастите, които сменяме най-често?


Кои са авточастите, които сменяме най-често?
Снимка: iStock

3116

Лесен начин да разберете кои са авточастите и консумативите, които се чупят или износват най-много в автомобилите, е да научите кои са били най-търсени от потребителите.

В статията ще ви срещнем с най-често сменяните части и как да забележите евентуален проблем с тях и автомобила си.

Спирачки

Едни от най-търсените части са спирачните системи, като по-специално дисковете. Както подсказва името им, те представляват дисковидни части, отговарящо за забавянето на колелата и спирането на автомобила. Най-препоръчително е да ги проверявате на всеки 30 000 км или когато усетите вибрации във волана или в спирачния педал.

Когато дойде време за смяна на спирачните дискове, обикновено е време и за смяна на накладките. Това е така, защото именно накладките са частта, "захапваща" спирачния диск, за да спре автомобила. Те търпят голямо износване, поради непрекъснатото триене.

Ако чувате свирене при всяко спиране, това е сигурен сигнал, че трябва бързо да смените накладките си, защото са се захабили. Така дискът се трие директно в желязната опора, което води до тяхното повреждане.

Снимка: Pixabay

Съединител

Сред най-често купуваните авточасти онлайн и от физически магазини е съединителят. Той е съставен от специален механизъм, съчетаващ диска и изпускателния лагер, като отговаря за изпращането на мощността от двигателя към скоростната кутия. Това е и причината той да е една от най-податливите на износване авточасти.

Ако усетите по-голямо съпротивление или твърдост от обичайното, когато натиската съединителя, или забележите, че оборотите на двигателя се повишават, но скоростта не се увеличава, най-вероятно е време да го смените.

EGR клапан

Тази част е често срещана в дизеловите автомобили и се поврежда поради натрупване на голямо количество въглерод. Навиците на шофьора също могат да съкратят живота на EGR клапана, като например силното ускоряване, когато двигателят е на ниски обороти. Това генерира излишен черен дим и твърди частици в цилиндъра.

Запалителна бобина

При бензиновите двигатели често се срещат проблеми със запалителната бобина, като обикновено те са свързани с пропуски в електрониката. Лесно ще забележите, че нещо не е наред, тъй като се появяват следните признаци за проблем:

● Отказ на двигателя

● Придърпване по време на движение

● Проблеми при запалване на автомобила

Фарове

За да сте в безопасност, когато сте на път, е също толкова важно да виждате добре, колкото и да бъдете виждани. Поради тази причина е от ключово значение да се гарантира добра видимост, когато сте зад волана. През зимата светлата част на денонощието се скъсява, затова е важно да обърнете внимание на фаровете си, за да се уверите, че работят правилно. При метеорологични условия, като дъжд, мъгла или сняг, видимостта на пътя може да бъде нарушена, ако не се използват правилните фарове. Това е и причината шофьорите редовно да подменят фаровете си.

Снимка: unsplash.com

Масло

Смяната на маслото може да е евтина и проста задача, но ако не се извърши, може да доведе до изключително тежки повреди. Маслото е едно от най-основните и съществени елементи на автомобила, поддържайки двигателя смазан и охладен, гарантирайки правилното му функциониране.

През изминалата 2022 г. моторното масло е било сред най-търсените консумативи. То трябва да се сменя поне веднъж годишно или на всеки 15 000 км, за да се предотврати загряването на двигателя и преждевременното му износване.

Ако вашият автомобил е на повече от 15 години, трябва да сменяте маслото си преди да достигнете 10 000 км.

Снимка: unsplash.com

Амортисьори

От правилното функциониране на амортисьорите зависят безопасността и комфортът на пътниците по време на път. Те са част от системата на окачването и отговарят за контрола на движението на гумите, като намаляват люлеенето и отскачането, когато сме на пътя.

Колкото по-стегнат е амортисьорът, толкова по-стабилно ще бъде превозното средство. Ако обаче той е твърде разхлабен, воланът ще се усеща по-труден за управление. Ще забележите и потропване, както и намален комфорт при пътуване.

 Снимка: unsplash.com

Не забравяйте, че редовните технически прегледи и обслужване на автомобила гарантират неговото правилно функциониране за по-дълго време. Не подценявайте, ако забележите проблем с колата си, защото това може да доведе до сериозни последици.

Още от Автомобили


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83147
  • GBP
    1
    2.2841
  • JPY
    100
    1.18665
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички