Колко струва да закупим нов автомобил на лизинг?


Колко струва да закупим нов автомобил на лизинг?
Снимка: CarGurus

7889

Автомобилната индустрия вече се възстановява от шоковете на пандемията и войната в Украйна. Все повече се съкращават сроковете на доставка, а вносителите на автомобили у нас предлагат и отстъпки за нови коли.

"Към полугодието на 2023 на пазара в България с ръст от почти 18% спрямо същия период на миналата година в доставените нови автомобили в страната. Това се дължи и на много автомобили, които бяха поръчвани миналата година с дълги срокове на доставка, сега започнаха да пристигат реално и да се регистрират и новите собственици да си ги получават", обясни пред БНТ Станислав Панчев, бранд директор в автомобилна компания.

Въпреки отстъпките лихвите по лизингите се повишават заради борбата с инфлацията на централните банки.

Още: В Европа вече няма автомобили под 10 000 евро. Ето защо

"Ако преди една година по време на автосалон София лихвените нива бяха между 1,8-2%, в момента са около 3,7 до 4%, което е нормално", каза Панчев.

"Чака се между 3 и 6 месеца колата да бъде произведена. Разбира се, ако клиентът е заинтересован да купи кола днес имаме и автомобили на склад, където времето за чакане е нула дни", посочи Марио Де Мартино, изпълнителен директор на автомобилна компания.

Отстъпки

Ако сте решили да смените стария си автомобил с нов, то отстъпки има, но най-много до 8%.

"Все още не се налага да се борим за клиентското внимание толкова, докато не сме изчистили всички чакащи доставки от предишни периоди. Те се получават от продажбите с отстъпки, тъй като цените нараснаха от производителя към нас, а пък към крайните клиенти почти не се промениха. Освен това продажбата на нов автомобил има съпътстващи разходи като застраховки, такси по регистрация. Една отстъпка от едни 5% да кажем е разумен начин да помогнеш на клиента да влезе в собственост", коментира Васил Колчагов, търговски директор в автомобилна компания.

Още: Автомобилите на лизинг са вече за над 2 милиарда лева

В индустрията наблюдават и промяна в предпочитанията на клиентите.

Екология

"Пазарът като цяло се измества в посока на по-екологичните автомобили. Постепенно спада темпото в търсенето на модели с дизелови двигатели в последните 4 години - техният дял е спаднал към 25%, докато преди 4 години беше около 50%", добави Колчагов.

"Предвид правителствената политика да се стимулира развитието на инфраструктурата в България сега е точният момент да се инвестира в електромобил. Имаме коли, времето за изчакване е кратко", каза още Марио Де Мартино.

Важно е да се знае ,че каквато и кола да изберете, ако я купувате на лизинг, можете да променяте условията впоследствие.

 

Още от Автомобили


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички