Най-големият търговец на коли в Европа ще продава Renault и Dacia в България


Най-големият търговец на коли в Европа ще продава Renault и Dacia в България
Снимка: Groupe Renault

8494

Швейцарска компания ще бъде новият официален вносител на автомобилите на Renault и Dacia в България. Дружеството "Емил Фрей Аутомобил Холдинг София" ЕООД е подало уведомление за концентрация между предприятия в Комисията за защита на конкуренцията, като вече е образувано и съответното производство.

Подробности за сделката все още не са оповестени, но за продажбата на представителя на Renault на компанията Emil Frey Gruppe се заговори преди няколко седмици. Становища по сделката може да се дават до 2 седмици.

Така автомобилите на групата вече ще се внасят у нас чрез дилър, а не директно от компанията. Това ще включва леките и лекотоварните автомобили, както и резервните части, пише вестник "24 часа".

В България Renault и Nissan се представляват от една компания - "Рено Нисан България". Двата бизнеса обаче вероятно ще се продадат поотделно, като представител на Nissan ще стане израелската компания Taavura Holding. Тя вече е вносител на Nissan в Унгария, Чехия и Словакия, както и на Ford в Сърбия, Хърватия, Северна Македония, Албания, Косово, Черна гора, както и на Hyundai в Хърватия.

Groupe Renault има за цел допълнително да укрепи своята позиция на местно ниво благодарение на ефективен бизнес модел, подкрепящ както търговските амбиции, така и високите цели за удовлетвореност на клиентите, съобщават от френския автомобилен концерн.

"Дългогодишен партньор на Groupe Renault в дистрибуцията на автомобили към крайни клиенти - Emil Frey Gruppe, е избрана заради своя богат опит и като вносител. Благодарение на това споразумение съм уверен, че Groupe Renault ще постигне своята амбиция за Ренолюция (игра на думи, включваща "Рено" и "революция", б.р.) в България", казва Филип Бюрос, старши вицепрезидент по продажби, маркетинг и услуги в Groupe Renault.

Групата Еmil Frey е основана в Цюрих през 1924 и днес е най-големият търговец на автомобили в Европа. Годишният ѝ оборот за 2019 г. е 15 милиарда евро. Компанията представлява 41 различни марки, сред които Fiat, Bentley и Aston Martin. През последната година придоби немалко дилърства на групата Renault, включително във Франция и в Сърбия.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Саудитски милиардер става основен вносител на Mercedes в България

Електромобилът на Dacia идва през март

Още от Автомобили


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28285
  • JPY
    100
    1.17284
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички