След възраждането на "Москвич" в Русия подновяват и производството на автомобили "Волга"


След възраждането на "Москвич" в Русия подновяват и производството на автомобили "Волга"
Снимка: iStock

8419

Автомобилният завод на руската компания „ГАЗ“ в Нижни Новгород може скоро да започне да произвежда автомобили под марката „Волга“ с подкрепата на нов технологичен партньор, предава Autostat. Очаква се окончателно решение по въпроса в близко бъдеще, заяви вицепремиерът Денис Мантуров, цитиран от РИА Новости.

По думите на Мантуров стартът на производството няма да започне преди лятото на 2024 г.

„ГАЗ“, в която основен акционер е руският предприемач Олег Дерипаска, разполага с производствен автомобилен комплекс в Нижни Новгород, купен през 2006 г. за производство на седаните Volga Siber. Въпреки непрекъснатата модернизация „ГАЗ“ все по-трудно поддържа конкурентоспособност в условията на пазарна икономика, като в крайна сметка производството на модели под марката „Волга“ е преустановено през 2010 г.

От 2013 г. до 2015 г. компанията изгражда автомобили Chevrolet Aveo като подизпълнител на американската General Motors . Последният напуска руския пазар през 2015 г.

От 2011 г. до 2022 г. заводът в Нижни Новгород извършва монтажна дейност като подизпълнител за марките Volkswagen и Skoda, част от Volkswagen Group Rus, която миналата година обяви, че закрива офиса си в града и напуска производствената площадка на „ГАЗ“.

В края на 2022 г. Русия възобнови производството на съветската марка „Москвич“ в завод край Москва, отстъпен от Renault. Френската група продаде мажоритарния си дял в местната автомобилна компания „АвтоВАЗ“ през май на руската държава само за 1 рубла, но с 6-годишна опция да изкупи обратно активите. Концернът продаде завода си, сега преименуван на Московски автомобилен завод „Москвич“, за още 1 рубла.

Крайната цел за производство на 100 000 автомобила „Москвич“ годишно, някои от които ще са електрически, е далеч под средния производствен капацитет в индустрията – между 200 000 и 300 000 превозни средства.

„Задачата в близко бъдеще е да се установят процеси за сглобяване на малки възли с участието на местни доставчици до края на 2023 г.“, изтъква Мантуров.

От неговото министерство посочват, че стартирането на пълномащабно производство ще осигури работни места за още около 40 000 души. Продажбите на „Москвич 3“, описван като градски кросоувър с бензинов двигател и автоматична или механична скоростна кутия, започна през декември.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

"Москвич" се изправя срещу Tesla, ще покорява света

Новият стар "Москвич" - по-малко от 1/3 от руснаците биха си го купили

Руската автомобилна индустрия е в клинична смърт

Още от Автомобили


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.79566
  • GBP
    1
    2.28685
  • JPY
    100
    1.20351
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички