Сърбия се сбогува със старите коли, дава по 2000 евро за нови


Сърбия се сбогува със старите коли, дава по 2000 евро за нови
Снимка: Getty Images

26960

Сърбия забранява вноса на употребявани автомобили по стандарт Евро 3 и Евро 4 от 1 януари 2024 година. Ограниченията стават по-строги от следващата 2025-а година, тъй като в страната ще могат да се внасят само употребявани автомобили, произведени след 2014 година, тоест със стандарт Евро 6.

Държавата също възнамерява да въведе програма за субсидиране на собствениците на по-стари автомобили с дизелови двигатели от 2025 години, за да се намали замърсяването, пишат сръбските медии.

В Сърбия от няколко години се говори, че изискванията за внос на стари коли ще станат по-строги и ще бъде забранен вносът на автомобили с екологичен стандарт Евро 3. По различни причини обаче това решение беше отложено, тъй като забраната за внос на евтини употребявани автомобили би се отразила доста негативно на обикновения сръбски шофьор. Сърбия се готви да забрани вноса на стари коли

Сръбската държава е приела екологична програма за опазване на въздуха, която предвижда "подмладяване" на автопарка, тоест премахване на най-големите замърсители от движението.

Правителството е решило да се премине директно към стандарт Евро 5, като по този начин 122 000 стари автомобила трябва да бъдат изкарани от пазара до 2025 година.

За да бъдат стимулирани да заменят старите си коли с по-нови, сръбските шофьори ще получат субсидия от общо 102 милиона евро.

Кой ще има право на субсидия?

Собствениците на стари леки, лекотоварни и товарни автомобили с дизелови двигатели стандарт Евро 1, Евро 2 и Евро 3 (произведени от 1993 година до 2005 година) ще имат право на стимули за покупка на по-нови употребявани автомобили, но само ако отговарят на стандарт Евро 6.

80% от употребяваните автомобили, внесени в Сърбия миналата година, са били на възраст над 10 години, показва годишен анализ на специализиран портал за автомобили втора употреба.

Общо 1 255 000 превозни средства са внесени в Сърбия от 2015 до 2022 г., от които около 350 000 с двигатели Евро 3, според данни на сръбското министерство на строителството, транспорта и инфраструктурата.

Водачите могат да получат стимули в размер на:

  • 2100 евро за закупуване на лек автомобил
  • 2500 евро за закупуване на лекотоварни автомобили (микробуси и камиони с максимално допустимо тегло до 12 тона)
  • 2900 евро за закупуване на автобус

Как ще се случват нещата?

За подмяната ще отговаря Агенцията за безопасност на движението с подкрепата на Министерството на строителството, транспорта и инфраструктурата. Идеята е процесът да бъде максимално лесен и опростен.

Собственикът на превозно средство, което отговаря на условията за субсидия, първо ще предаде автомобила си в някой от оторизираните центрове за рециклиране, а търговецът ще намали цената на автомобила с размера на субсидията.

Данните за извършеното рециклиране като доказателство за стимула ще се съхраняват в специален софтуер, като властите ще изработят и допълнителни правила.

Сърбия е единствената страна в региона, в която все още е разрешен вносът на употребявани автомобили със стандарт Евро 3. В Черна гора, Босна и Херцеговина, Албания и Македония се прилагат стандартите Евро 5, докато в Хърватия и Словения, които са членки на Европейския съюз, превозните средства се облагат допълнително според нивото на замърсяване. Букурещ забрани най-старите коли, обложи с данък другите

Още от Автомобили


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83027
  • GBP
    1
    2.27568
  • JPY
    100
    1.18127
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички