Tesla Model 3 се изкачи на върха по продажби в Европа


Tesla Model 3 се изкачи на върха по продажби в Европа
Снимка: Tesla Motors

4690

Електрическият Model 3 на Tesla е най-продаваният автомобил в Европа през септември. Това е първият случай, в който електрическа кола изпреварва по продажби конкурентни модели с двигатели с вътрешно горене.

Model 3 на Tesla държи 2,6% пазарен дял с 24 600 регистрирани бройки (с 58% повече спрямо миналата година), реализирайки няколко важни постижения. Той се превръща в първия електрически автомобил, който е начело на автомобилния пазар. Това е и първият път, когато автомобил, произведен извън Европа, заема челното място в региона.

Изненадващо за мнозина, най-евтиният модел на компанията на Илън Мъск е по-търсен от "обичайните заподозрени" - Clio на Renault и Golf на Volkswagen. Постижението на Model 3 е част от сериозния скок в продажбите на Tesla в края на настоящото тримесечие, показва доклад на глобалния доставчик на автомобилна бизнес информация JATO Dynamics, цитиран от Bloomberg.

Tesla вече води на пазара на електрически превозни средства, захранвани с батерии (BEV) с дял от 24%, следван от електромобилите на Volkswagen, Stellantis и Hyundai-Kia. През септември автомобилната компания на Илон Мъск е регистрирала повече нови коли, отколкото известни марки като Fiat, Nissan и Seat. Tesla вдига цените на Model 3 и Model Y

Възходът на електромобилите

Поемането на месечно лидерство по продажби е голямо постижение за електромобилите и поредния знак, че автомобилната индустрия постепенно се отказва от двигателите с вътрешно горене.

Правителствата в Европа предлагат щедри стимули, за да примамят купувачите да се откажат от бензинови и дизелови автомобили, а изцяло електрическите коли и плъгин хибридите представляват 23% от пазара на автомобили в региона през септември, което е почти удвояване от 2020 г.

Въпреки това европейският автомобилен пазар има сериозни проблеми, тъй като глобалният недостиг на полупроводници ограничава производството и забавя доставките до клиентите. Регистрациите на нови автомобили спаднаха с 1/4 миналия месец, а дилърите се борят да запълнят партидите.

"Нарастващата популярност на електромобилите е окуражаваща, но продажбите все още не са достатъчно силни, за да компенсират големия спад, наблюдаван в други сегменти", посочват от JATO Dynamics.

Още от Автомобили


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.8387
  • GBP
    1
    2.28913
  • JPY
    100
    1.18867
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички