Tesla обеща евтини електромобили с по-голям пробег


Tesla обеща евтини електромобили с по-голям пробег
Снимка: Getty Images

4638

Нови по-мощни батерии и по-евтини електромобили, които ще се продават в близките 3 години. Това обеща изпълнителният директор на Tesla Илън Мъск по време на "Деня на производството на батерии".

Мъск сподели, че до 3 години компанията му ще може да предложи електрически превозни средства на цена от 25 000 долара. "Производството на достъпни електромобили винаги е било наша мечта", каза милиардерът пред публика от над 270 000 души.

За да бъде постигнато това, обаче трябва да се преосмисли целия производствен цикъл – от добива и производството до рециклирането на използвани батерии.

Ето защо от Tesla ще започнат собствен добив на литий. Това ще свали цената на батериите с 56%. Според Мъск в САЩ има достатъчно литий, за да се превърне всеки обикновен автомобил в електрически. Мъск спечели 11 млрд. долара за ден

Новата литиево-йонна батерия, за която се говори още от месец май тази година, ще предложи 5 пъти повече енергия, 16% по-дълъг пробег и 500% повече мощност.

Инвеститорите обаче очакваха две важни съобщения в "Деня на производството на батерии" – разработването на батерия с милиони мили живот, която да издържи поне 10 години, и специфични мерки за намаляването на разходите.

Илон Мъск не спомена нито една от тези теми. Вероятно затова още през първите два часа след затварянето на борсите във вторник пазарната стойност на компанията намаля с 20 млрд. долара, а тази сутрин спадът достигна 50 млрд. долара.

Още от Автомобили


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82481
  • GBP
    1
    2.28811
  • JPY
    100
    1.16232
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички