Великобритания забрани електрическите автомобили да се рекламират с "нулеви емисии"


Великобритания забрани електрическите автомобили да се рекламират с "нулеви емисии"
Снимка: iStock

14919

Британският регулаторен орган по рекламата постанови, че BMW и MG Motors не могат да твърдят, че техните електромобили са с "нулеви емисии" поради въздействието върху околната среда на тяхното производство и производство на електроенергия.

"Разбрахме от рекламата, че когато електрическите превозни средства се управляват, не се отделят никакви емисии", пише Агенцията за рекламни стандарти (ASA) за рекламата на BMW в Google, която излезе през август 2023 г., предаде АФП, цитирана от БГНЕС.

"При други обстоятелства обаче, като например при производството или зареждането на електромобил с електроенергия от националната мрежа, се генерират емисии", заявиха от ASA.

Още: Tesla изтегля от пазара 2,2 млн. електромобили заради технически проблеми

Германският производител заяви, че етикетът "автомобили с нулеви емисии" е бил вмъкнат заради функцията на Google за автоматично задаване на ключови думи.

"Приветствахме уверението на BMW, че твърдението няма да се повтаря в бъдеще", заяви ASA.

Второто решение беше взето след реклама на британския автомобилен производител MG Motor, собственост на китайци, също видяна в Google през август миналата година, която твърдеше, че моделите му са с "нулеви емисии".

"Рекламата съдържаше твърдението "нулеви емисии" без съществена информация, която е необходима, за да могат потребителите да разберат на какво се основава то", заяви ASA. "Рекламата не трябва да се появява отново в сегашния си вид."

Още: Колко станаха електромобилите в ЕС?

Колин Уолкър, ръководител на отдела за транспорт в Energy and Climate Intelligence Unit, нарече решенията "много странни", като се имат предвид усилията на правителството за насърчаване на електрическите автомобили.

"Приета е практиката, че автомобилите от всички видове горива се оценяват по CO2, който отделят от ауспусите", каза той.

"Изглежда абсурдно, че на производителите на автомобили, които се опитват да постигнат целите, поставени им в рамките на този мандат, за броя на автомобилите с нулеви емисии, които трябва да продават, се казва, че не могат да продават тези автомобили като такива с нулеви емисии", каза той.

Още от Автомобили


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички