Volkswagen получава 351 млн. долара от директорите, виновни за Дизелгейт


Volkswagen получава 351 млн. долара от директорите, виновни за Дизелгейт
Снимка: Pixabay

3327

Автомобилният гигант Volkswagen обяви, че е постигнал споразумение по твърденията срещу бившите директори на компанията, включително дългогодишния изпълнителен директор Мартин Винтеркорн. В резултат на споразумението Volkswagen ще получи компенсации в общ размер от 288 млн. евро (351 млн. долара) за вреди свързани със скандала с дизелови емисии, предава Reuters.

Споразумението дойде в същия ден, в който прокуратурата в Берлин повдигна обвинения срещу Винтеркорн за лъжесвидетелстване пред германския парламент, тъй като бившият директор посочил, че не е наясно с това, че компанията подправя тестовете за емисиите отделяни от техните дизелови двигатели преди скандалът да стане публичен.

Винтеркорн се оттегли от позицията изпълнителен директор на Volkswagen през септември 2015 година, седмица след разразяването на скандала. Тогава автомобилният производител призна, че е използвал нелегален софтуер, чрез който да подправя тестовете на дизеловите двигатели в САЩ.

Скандалът коства на компанията над 32 млрд. евро за преоборудване на превозни средства, глоби и съдебни разходи, като събитията възпрепятстваха плановете за големи инвестиции в производството на електрически коли. Първоначално компанията посочи, че само малка част от дизеловите двигатели не отговарят на изискванията на САЩ.

Спорезумението, което предвижда плащане на сумата от 270 млн. евро, която ще дойде от застраховката за отговорност на директорите и длъжностните лица, включва и сделка с бившия шеф на Audi Рупърт Щадлер.

Споразумението трябва да получи зелена светлина от годишната среща на групата, насрочена за 22 юли тази година. Говорител на Винтеркорн отказва коментар относно повдигнатите обвинения от берлинската прокуратура.

В края на март тази година, Volkswagen обявиха, че ще търсят компенсация от Винтеркорн и Щадлер за нанесените щети в резултат на нарушения по акционерното законодателство.

Volkswagen посочват, че Винтеркорн не е спазил задълженията си, като не е успял да изясни обстоятелствата зад употребата на нелегален софтуер за някои дизелови двигатели на компанията, продавани в Северна Америка в периода 2009-2015 година.

Като част от сделката Винтеркорн и Щадлер ще платят съответно 11.2 млн. евро и 4.1 млн. евро.

Бившият член на борда на директорите на Audi Щефан Книрш ще плати 1 млн. евро по споразумението, а бившият член на борда на Porsche AG Волфганг Хатц е постигнал сделка, според която ще се раздели със сумата от 1.5 млн. евро, добавят от Volkswagen.

Още от Автомобили


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83147
  • GBP
    1
    2.2841
  • JPY
    100
    1.18665
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички