Растение-пришълец краде вода в Етиопия


Растение-пришълец краде вода в Етиопия
Снимка:

6930

Разпространението на американските храсти от вида Prosopis juliflora в Етиопия заплашва с недостиг на прясна вода както хората, техните домашни животни и култури, така и дивите животни и растения. Резултатите от изследването са публикувани от научното списание Scientific Reports, предаде БГНЕС.

Поради глобализацията в един от основните екологични проблеми се превърнаха така наречените инвазивни видове - растения, животни и други организми, които се разпространяват поради човешката дейност в необичайни екосистеми.

По-специално, поради факта, че бразилските огнени мравки са дошли в Съединените щати в средата на 20-ти век, няколко вида охлюви са изчезнали от лицето на Земята, а броят на други видове безгръбначни и дори бозайници значително е намалял.

Урс Шафнер, еколог от Международния център по земеделие и биология, и колегите му, откриха друг пример за негативното въздействие на инвазивен вид. В хода на своите изследвания те са изследвали ефектите от разпространението на американския вечнозелен храст Prosopis juliflora в Етиопия. Родено в Мексико и южната част на САЩ, това растение е внесено в Етиопия и Южна Африка преди около четиридесет години, за да украси улиците и да подобри качеството на почвата. То обаче се превръща в основна заплаха за местната флора и фауна. Етиопските скотовъди дори започнали да наричат ​​това растение "Дяволското дърво".

Факт е, че поради липсата на естествени врагове храстът започва да расте много бързо. В резултат на това в регионите на разпространението си той постепенно измества всички други растения. В резултат почвите започват да деградират, а домашните и дивите тревопасни животни са лишени от храна: листата и издънките на Prosopis juliflora съдържат невротоксини, така че никой не ги яде.

Освен това, поради това растение в Етиопия епидемията от малария се засилва. Факт е, че при суша всички местни растения - източникът на захари за преносителите на малария, комарите - губят листата си. А Prosopis juliflora не ги губи, така че продължава да снабдява комарите с храна. Природозащитниците се интересуват от това как тази растителна черта влияе върху наличието на вода в региона.

"Открихме, че всеки храст Prosopis juliflora консумира до 36 литра вода на ден, в зависимост от диаметъра на ствола и условията в района. При суша, когато всички местни растения губят листата си, те се нуждаят от още повече вода. Изглежда той получава тази вода чрез изключително дългите си корени, които могат да проникнат на 50 метра дълбочина в почвата“, каза друг автор на изследването, еколог от Университета в Адис Абеба (Етиопия) Хайлу Шиферу.

Изчисленията на учените показват, че общо американските храсти консумират повече от 3 милиона куб. м. вода годишно. Това има изключително негативно въздействие както върху природата, така и върху икономиката на Етиопия. Според еколозите тази вода би била достатъчна за поддържане на плантации от памук или захарна тръстика с площ от 460 000 хектара, реколтата от които би донесла около 330 - 450 милиона долара.

Това предполага, че борбата срещу разпространението на Prosopis juliflora е важна не само по отношение на защитата на екосистемите и здравето на етиопците, но и икономически полезна за властите и жителите на страната. Съображения от този вид вече подтикнаха властите на ЮАР, където се разпространява този храст, да започнат борба срещу този инвазивен вид и да включат в това цялото население.

Още от Иновации и наука


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички