Обрат: Сам Алтман се завръща начело на OpenAI


Обрат: Сам Алтман се завръща начело на OpenAI
Снимка: Getty Images

2482

Сам Алтман ще се завърне като главен изпълнителен директор на OpenAI, обявиха от стартъп компанията днес. Този ход идва след огромното напрежение от служители и инвеститори в последните дни, на което беше подложен бордът на директорите на компанията, който освободи Алтман преди по-малко от седмица.

Бившият главен изпълнителен директор на Salesforce Брет Тейлър и бившият министър на финансите на САЩ Лари Съмърс ще се присъединят към борда на директорите на OpenAI, обявиха от подкрепения от Microsoft стартъп, като Тейлър ще заема поста председател. Адам Д’Анджело, съосновател и главен изпълнителен директор на Quora, ще остане в борда.

„Сътрудничим си, за да изгладим подробностите. Благодарим ви много за вашето търпение“, се казва в поста на OpenAI в социалната мрежа X.

В понеделник стотици служители, включително съоснователят и член на борда на директорите Иля Суцкевер, подписаха писмо, в което се казва, че ако бордът не подаде оставка и не върне Алтман, повечето от тях ще се преместят да работят с него в Microsoft.

Главният изпълнителен директор на Microsoft Сатя Надела, обяви в X в понеделник, че Алтман и съоснователят на OpenAI Грег Брокман ще се присъединят към Microsoft и ще застанат начело на нов AI екип.

Снимка: Getty Images

Преди това в неделя от OpenAI бяха обявили, че бившия ръководител на Twitch Емет Шиър ще наследи временно Алтман на поста главен изпълнителен директор. Първоначално от борда на директорите бяха обявили, че технологичният директор на OpenAI Мира Мурати ще поема поста, но скоро след това тя се присъедини към служителите, настояващи за връщането на Сам Алтман.

„С новия борд и с подкрепата на Сатя, очаквам с нетърпение завръщането си в ОpenAI и да надградим силните си отношения с Microsoft”, написа Алтман X.

 

 

Самият Надела приветства промените в борса на директорите на OpenAI.

„Вярваме, че това е първата важна стъпка към по-стабилно, добре информирано и ефективно управление. Разговаряхме със Сам и Грег и смятаме, че те трябва да играят ключова роля, заедно с ръководния екип на компанията в това да гарантират, че OpenAI ще продължи да процъфтява и да следва мисията си. Очакваме с нетърпение да надградим нашето силно партньорство и да предоставим стойността на това следващо поколение AI на нашите клиенти и партньори“, написа Надела.

ОЩЕ: Уволниха шефа на ChatGPT

Бързото възстановяване на Алтман на поста започна да изглежда възможно в събота, когато се появи информацията, че група акционери, сред които Microsoft, Tiger Global, Thrive Capital и Sequoia Capital, работят по въпроса за промяна на взетото решение на борда на директорите. Нито една от тези компании няма представител в борда и те не са били подготвени за решението.

OpenAI, която миналия месец водеше преговори за продажба на акции на инвеститори при пазарна оценка от около 86 млрд. долара, се очерта като най-горещият стартъп през тази година, след като представя своя чатбот ChatGPT в края на 2022 г.

Снимка: Getty Images

Алтман оглавява компанията от 2019 г. като заема поста главен изпълнителен директор и същевременно е публичното лице на разработките в областта на изкуствения интелект и свързаните с него продукти.

OpenAI има по-различна фирмена структура от повече стартъп компании в Силициевата долина. Тя е част от организация с нестопанска цел, която е основана през 2015 г. Бордът на директорите контролира тази организация, която „изпълнява ролята на цялостен ръководен орган за всички дейности на OpenAI“, според публикацията в блога от петък.

Суцкевер и Брокман също са част от екипа основал OpenAI. Първите акционери са Алтман, съоснователят на LinkedIn Рийд Хофман и главният изпълнителен директор на Tesla Илон Мъск, който се смята, че е предоставил 1 млрд. долара за проекта.

Веднага след като бордът на директорите на OpenAI обяви уволнението на Алтман, видни акционери и основатели от Силициевата долина изразиха опасенията си и сравниха този ход с този на Apple преди 38 години да уволни Стив Джобс. През 1997 г. Джобс се завръща и в крайна сметка кара Apple да създаде iPhone и да стане най-ценната компания в САЩ.

„Това, което се случи в OpenAI, е преврат на борда, какъвто не сме виждали от 1985 г., когато тогавашният борд на Apple изгони Стив Джобс. Шокиращо е; безотговорно е; и не се смята за правилно от Сам и Грег или от всички създатели в OpenAI“, написа дългогодишният стартъп инвеститор Рон Конуей в X.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Кой е новият изпълнителен директор на OpenAI, заменил Сам Aлтман?

Уволненият директор на ChatGPT бързо си намери нова работа

Директорът на OpenAI смята, че изкуственият интелект може да унищожи човечеството, но все пак иска да се използва

Как изкуственият интелект промени Черния петък тази година?

 

Още от Интернет и ИТ


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички