Google пусна Pixel 5a - новия си евтин смартфон


Google пусна Pixel 5a - новия си евтин смартфон
Снимка: Google

8250

Google представи Pixel 5a, нов бюджетен телефон Pixel с 5G мрежа, което показва, че технологичният гигант продължава да отделя ресурси за изграждане на нов хардуер на различни цени. Pixel 5a ще струва само 449 долара, като продажбите му ще стартират на 26 август, съобщава CNBC. Първият смартфон на Google вече е тук

Компанията Google постепенно увеличава своя хардуерен бизнес, който не генерира значителни приходи в сравнение с нейните услуги като Search, YouTube и Google Cloud. Компанията-майка на Google "избухна" с рекордни печалби

Тя завърши през януари придобиването на Fitbit, с което навлезе на пазара на фитнес продукти, а през май отвори първия си магазин за търговия на дребно, където хората могат да играят и да купуват нейните продукти. Google също така изгражда специализиран хардуерен кампус в Силициевата долина, наречен Midpoint.

По-рано този месец технологичният гигант обяви Pixel 6 и Pixel 6 Pro, два нови смартфона от висок клас, които ще бъдат пуснати през есента и ще използват новия процесор на Google – Tensor вместо този, произвеждан от Qualcomm.

Бюджетният смартфон Pixel 5a е умерено подобрение спрямо миналогодишния 5G смартфон Pixel 4a, предлагайки по-мощна батерия, малко по-голям екран и водоустойчивост. Той поддържа 5G мрежа, но не и най-бързите mmWave 5G мрежи и има същия процесор Qualcomm от среден клас като миналата година.

Компанията предлага и функции на Pixels, които не се получават от други телефони с операционна система Android, като приложение за запис на глас, който преобразува речта в текст и интелигентно филтриране на спам повиквания и текстови съобщения.

Може да изглежда странно време за пускане на Pixel 5a, като се има предвид, че по-амбициозните телефони на Pixel 6 и Pixel 6 Pro на компанията също предстои да излязат скоро. Но Google планира да инвестира сериозно в маркетинга на новите си водещи смартфони и потребителите, които не искат да харчат повече за тях, може да намерят Pixel 5a за добър ценови компромис.

Той се конкурира директно с iPhone SE на Apple, който също струва 449 долара със същия обем памет – 128GB, но и с други евтини телефони с Android, като Samsung Galaxy A42 5G. Но феновете на Android би трябвало да изберат Pixel, тъй като той включва по-бързи актуализации на софтуера.

Въпреки че телефоните Pixel на Google са добри, те не са спечелили популярност спрямо тези на Samsung и Apple, които доминират на пазара на телефони в САЩ. И поради продължаващите ограничения на доставките на микрочипове, Google ще продава Pixel 5a само в САЩ и Япония и само чрез Google Store в САЩ, вместо чрез оператор или търговци на дребно.

Още от Джаджи


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83027
  • GBP
    1
    2.27568
  • JPY
    100
    1.18127
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички