Руснаците изкупиха мобилните телефони с копчета


Руснаците изкупиха мобилните телефони с копчета
Снимка: Nokia.com

21695

През изминалата седмица в Русия рязко нараснаха продажбите на обикновените мобилни телефони с копчета.

Готвейки се за бъдеща мобилизация, руснаците са започнали масово да купуват по-евтини и обикновени телефони, като в някои вериги магазини продажбите са нараснали не с проценти, а няколко пъти, пише руското издание "Ведомости", като се позовава на статистиката от продажбите на мобилни телефони.

Припомняме, че пpизoвaнитe в т. нap. чacтичнa мoбилизaция pycнaци мoгaт дa взeмaт cъc ceбe cи caмo oбиĸнoвeн тeлeфoн c копчета, a изпoлзвaнeтo нa cмapтфoни e зaбpaнeнo. Кремъл принуждава руските държавни компании да набират войници

"От съображения за безопасност на територията на военните части е забранено използването на телефони с разширени мултимедийни възможности (смартфони). Със себе си можете да вземете само от най-опростените телефони с бутони, които ще се съхраняват на специално предвиденото за тези цели място", се казва в разпореждането, цитирано от pycĸия yeб пopтaл Oбяcняeм.pф.

Телефонът с бутони ще се съхранява на точно определено от офицерите място и ще се дава на военнослужещия в определено в дневния график време. Въведените правила са взети от гледна точна на националната сигурност.

Какво отчитат търговците

Във веригата магазини "МТС" за периода само от 23-и до 25-и септември продажбите на обикновени мобилни телефони с бутони е нараснала 3 пъти в сравнение с цялата предишна седмица. Освен това е фиксиран огромен ръст в продажбите на слушалки с кабел и външни батерии.

Във веригата магазини "Мегафон" продажбите на този вид телефони за периода от 21-ви до 25-ти септември са се увеличили с цели 87% в сравнение с продаденото предишната седмица.

В "Ситилинк" през изтеклата седмица са продадени със 17% повече телефони с бутони, като тук сравнението е със същия период на миналата година. В другите руски магазини ситуацията е почти същата.

Според тези статистики, най-купуваният през изминалата седмица телефон с бутони е моделът Philips Xenium E111 с мощна батерия и доста ниска цена. Следват Nokia 105, Digma Linx A106 и още някои други модели на почти неизвестни производители. Средната цена на купуваните телефони с бутони е 1600 рубли (около 28 долара).

На практика всички отбелязват, че този взривен ръст в продажбите на обикновените мобилни телефони с бутони се дължи на изпращаните от военните повиквателни.

Още от Джаджи


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички