Умни камери в колите за доставка на Amazon ще хокат шофьорите при прегрешения


Умни камери в колите за доставка на Amazon ще хокат шофьорите при прегрешения
Снимка: iStock/Guliver

4558

Amazon отдавна се сблъсква с критика, че притиска шофьорите си да извършват до 200 доставки на ден, което според мнозина, е неразумно и може да доведе до уморени работници, изложени на рискове. Вместо да намали тези интензивни графици, компанията е намислила да използва камери, оборудвани с изкуствен интелект, за да предупреждава шофьорите, ако нарушават правилата за движение по пътищата или се включват в опасни практики. Кадрите също ще бъдат използвани от Amazon с цел оценка, съобщава „Техспот“, предаде БГНЕС. 

Платформата Driveri, която се инсталира в автомобилите, е създадена от стартъпа в Сан Диего Netradyne. Камерите й заснемат едновременно пътя, шофьора и двете страни на микробуса. Те ще работят 100% от времето без да записват звук и не могат да се използват за гледане на шофьорите в реално време.

Изкуствeният интелект идентифицира 16 сигнала въз основа на случващото се около микробуса и действията на водача. Всичко непозволено, като например неправомерно спиране или превишена скорост, ще задейства аудио отговори като „Не е позволено спиране“ и „Моля, забавете“. Небезопасното шофиране, като прекалено рязко спиране, няма да доведе до звукови сигнали, но ще качи прегрешенията на защитен портал, за да може Amazon да ги разгледа. 

Шофьорите ще могат да деактивират камерите само когато колата е в покой, което ще им позволи да се наслаждават на почивките без знанието, че ги наблюдава AI. Има и бутон за запис на кадри, които могат да се окажат полезни - катастрофи, ремонт на пътя, затворени места за доставка и т.н. 

Въпреки че камерите не предлагат емисия на живо, някои сигнали могат да подканят Amazon да се свърже с шофьорите. Си Ен Би Си съобщава, че ако някой бъде хванат да се прозява, камерата ще го инструктира да спре за 15 минути. Ако той не се съобрази, вероятно поради всички доставки, които трябва да бъдат завършени, диспечер може да се обади на водача с молба да спре за известно време. 

Качените кадри също ще бъдат използвани за разследване на инциденти като сблъсъци на шофьори и кражби на пакети. 

„Инвестираме в безопасност в рамките на нашите операции и наскоро започнахме да въвеждаме водеща в индустрията технология за безопасност, базирана на камери, в целия ни борд за доставка“, каза говорителят на Amazon Дебора Бас. „Тази технология ще предоставя на водачите предупреждения в реално време, за да им помогне да бъдат в безопасност, когато са на път.“

Още от Джаджи


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28285
  • JPY
    100
    1.17284
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички