Какви са новите пътни такси в Сърбия?

Какви са новите пътни такси в Сърбия?
Източник: Koridor10.rs

Сръбските власти обявиха актуализираните цени за пътните такси по магистралите в Сърбия. Новите условия важат и за новооткрития Коридор 10: Залцбург – Любляна – Загреб – Белград – Ниш – Скопие – Велес – Солун. Това стана ясно от съобщение на уебсайта на публичната компания "Пътища на Сърбия" (Putevi Srbije), която се грижи за пътната мрежа в западната ни съседка.

Освен новите тол такси, ще има и промени в пунктовете за тяхното заплащане, се казва в съобщението, цитирано от МВнР.

По-важните промени, засягащи българите, пътуващи от и към Сърбия, са следните:

По маршрута Белград-Цариброд, вместо досегашните 4, ще има само 2 пункта за плащане на пътни такси.

Край Ниш работи затворена система от 4 пункта за заплащане на пътни такси, която ще разпределя таксуването и движението на МПС по основните направления Белград-Цариброд (към България) и Белград-Прешево (към Косово).

Такси

Превозните средства до 3.5 тона, пътуващи по маршрута Цариброд-Белград ще плащат 1290 сръбски динара или 11 евро. Тези над 3.5 тона по същия маршрут ще дължат 7720 сръбски динара или 65,50 евро.

Ако са до 3.5 тона, пътуващите за Хърватия по маршрута Белград-Шид трябва да платят 410 сръбски динара или 3,5 евро (отчитането започва от пункт за заплащане Шимановци). В случай, че са над 3.5 тона, ще дължат 2530 сръбски динара или 21,5 евро (отчитането започва от същия пункт).

Ако пътувате към Унгария по маршрута Белград-Суботица с автомобил до 3.5 тона, таксата е 630 сръбски динара или 5,5 евро (отчитането започва от пункт за заплащане Стара Пазова). Ако сте с превозно средство над 3.5 тона, ще трябва да платите 3740 сръбски динара или 32 евро (отчитането започва от същия пункт).

Санкции

Пътуващите по тези маршрути подлежат на санкции в следните случаи: ако загубят или повредят на получената магнитна карта за таксуване; ако забавят плащането на таксата повече от 24 часа; ако представят използвана магнитна карта за таксуване.

Наказателна такса, която се дължи в гореспоменатите случаи, е за най-дългия маршрут от автомагистралата.

При пътуване само в района на Ниш и използване на един и същ пункт за заплащане на тол такси, таксуването става с единна тарифа в размер на 40 сръбски динара.

Повече информация относно цените на всички отсечки, както и въведените промени, може да бъде намерена на този линк.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.