12 продукта, които е най-важно да купувате био


12 продукта, които е най-важно да купувате био
Снимка: Thinkstock/Guliver

3822

Напоследък манията по здравословния начин на живот добива все по-големи размери, а купуването на биопродукти е неизменна част от нея. У нас те вече се предлагат на много места, но предлаганата информация за реалната им полезна стойност понякога е малко объркваща. Едно нещо обаче е съвсем ясно - те са доста по-скъпи от останалите стоки.

За да разясни за кои продукти е най-важно да заложим на биомагазините, изданието Huffington Post се свързало със специалиста по храните Ана Росиноф, за да зададе някои от по-трудните въпроси.

"В тънкокорите плодове и зеленчуци обикновено има най-много пестициди. Остатъчните пестициди крият неизвестни последици за човешкото здраве. Има изследвания, които откриват връзка между приема на пестициди и появата на неврологични смущения, ракови заболявания и други животозастрашаващи болести. За съжаление броят на коректно проведените и надеждни изследвания е минимален. Част от проблема е отговорността на производителя на химическите препарати. Контролните организации провеждат тестове за безопасност само след като има подадени оплаквания", обяснява Росиноф.

Но Работна група за околната среда съставя ежегоден списък с 12 плодове и зеленчуци, които носят най-голямо количество химически остатъци и следователно - които е най-важно да бъдат био.

Това са:

1. Ябълки

2. Праскови

3. Нектарини

4. Ягоди

5. Грозде

6. Целина

7. Спанак

8. Сладки чушки

9. Краставици

10. Чери домати

11. Зелен боб

12. Картофи

Какво да правите обаче, ако не можете да си позволите всекидневното купуване на биопродукти? Росиноф препоръчва да белите плодовете и зеленчуците. Изследвания сочат, че внимателното изтъркване на хранителните продукти под течаща вода отстранява повечето химикали.

Още от Селско стопанство


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80827
  • GBP
    1
    2.28037
  • JPY
    100
    1.19608
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички