Американци твърдят, че създават "безопасни" ГМО


Американци твърдят, че създават "безопасни" ГМО
Снимка: Getty Images / Guliver

1680

САЩ е може би страната в света, която произвежда най-много ГМО стоки. Американски учени обаче обявиха, че са направили първата стъпка към създаване на “по-безопасни” генетично модифицирани организми, които не биха могли да разпространят гените си в природата, пише BBC News.

Изследователите са пренаписали генетичния код на бактерия, така че тя да може да използва само синтетични вещества, за да се развива. Това означава, че генетично модифицираната бактерия би загинала извън лабораторията. Проучването е насочено към създаване на нова генерация ГМО, посочват специалистите от Харвардския и Йейлския университети.

Генетично модифицирани организми се използват в Европа, САЩ и Китай за производство на лекарства и горива в специални изолирани помещения. Целта на учените е разработването на механизъм, предотвратяващ разпространението им извън тези помещения.

“Създадохме организми, които се нуждаят от синтетични аминокиселини, за да съществуват”, казва проф. Фарен Исаакс от Йейл. По думите му следващото предизвикателство е да се промени генетичния код на други форми на живот.

Припомняме, че наскоро ЕП одобри законодателство, според което всяка членка на ЕС може сама да решава дали да допусне внос и производство на ГМО стоки на своя територия, независимо от наредбите на Евросъюза.

Още от Селско стопанство


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички