Бананите ще спасят човечеството


Бананите ще спасят човечеството
Снимка:

357

Може и да има решение на проблема с прехранването на човечеството в лицето на глобалното затопляне, съобщиха учени, цитирани от ВВС.

По-високите температури застрашават реколтите от соя, пшеница и картофи, но правят възможно отглеждането на банани на географски ширини, които доскоро бяха твърде студени за тропическия плод.

Други малко познати днес деликатеси ще станат важна част от диетата на света – маниоката и аспержовият боб.

По молба на ООН, група експерти разгледаха въпроса как ще се променят хранителните навици на населението в бъдеще, и какви са перспективите пред 22 основни селскостопански стоки.

Според доклада, обичайните източници на калории – царевица, ориз и пшеница, ще пострадат от затоплянето на времето. Картофите, които обичат по-хладния климат, също ще се отглеждат по-трудно. Учените обаче виждат алтернатива – те твърдят, че банановите насаждения ще станат възможни в държави, в които до скоро подобна идея е била немислима.

„Бананите не са отговорът на всички въпроси, но наистина има страни, където те са подходяща алтернатива за дребните фермери.” – коментира един от авторите на доклада, д-р Филип Торнтън, пред BBC News.

Пшеницата, която е най-важният източник на протеини и калории за човечеството обаче, е заплашена от сериозен спад на реколтите. Ще поскъпват и памука, царевицата и соята.

Но дали хората ще успеят да се преориентират към новата диета, от чипс към пържени банани?

Брус Камбел, програмен директор по въпросите на климатичните промени и сигурността към CCAFS, който координира мерките на глобалните институции подчертава, че подобен преход вече се е случвал в миналото.

„Преди две десетилетия в някои райони на Африка потреблението на ориз бе практически нулево. Поради достъпността и ниските му цени обаче, населението се преориентира. Подобни промени могат да се случат и в бъдеще.”

Основна тревога на учените е откъде човечеството ще си набавя протеини, тъй като основният им източник понастоящем – соята, вирее трудно при нестабилни температура.

Според експертите аспержовият боб, който расте в Африка и е познат като „месото на бедняка”, ще става все по-популярен, тъй като предпочита топлината и е толерантен към сушите. В някои държави като Нигерия и Нигер фермерите вече се преориентираха към тази култура, заменяйки памука.

Ще настъпи преориентиране и що се отнася до източниците на животински протеин, казват учените. В бъдеще, животновъдите ще предпочетат по-дребния добитък и ще преминат например от крави към кози. Тази тенденция вече са наблюдава в някои държави.

Промяната наистина е възможна. Не става въпрос просто за една откачена идея.” – твърди Брус Камбел.

 

  • Етикети:

Още от Селско стопанство


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82481
  • GBP
    1
    2.28811
  • JPY
    100
    1.16232
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички