Биопродуктите ще поевтиняват, но бавно


Биопродуктите ще поевтиняват, но бавно
Снимка: iStock/Guliver

3015

Биологичните продукти постепенно ще поевтиняват, но това е бавен процес, който зависи от много фактори. Докато поевтиняването стане факт, по рафтовете в магазините разделът за биопродукти ще продължи да стряска купувачите с високите си цени. Това стана ясно от информация на електронното издание Greentech, цитирана от fermer.bg.

Има причини биопродуктите да са скъпи и далеч от джоба на повечето хора. Няколко са факторите, които правят цената на био-продуктите в търговската мрежа по-скъпи от останалите.

От една страна биопродуктите се произвеждат в ограничени количества. Поради същността на биопроизводството тук не може да става дума за десетки хиляди декари, за тонове или километри продукция. Не е налице икономията от мащаба, типчна за индустриалното производство.

От друга страна за биопроизводство се използва предимно човешки труд и много малко машинна обработка. Тук няма самолети, пръскащи насажденията с пeстициди, и други подобни автоматизирани начини на обработка, което също оскъпява продукцията.

Фактор е и самото сертифициране на продуктите като “био" и "еко”. Процедурите по одит и сертификация са скъпи, а без тях никой не би се доверил на “биопосланието". За да се признава дадена продукция за “био”, трябва да се докаже, че за производството й са използвани биоресурси – например биоторове. Практиката е да се използват сертифицирани биоресурси, което също оскъпява крайния продукт.

Има надежда, че високите цени ще намаляват постепенно - от една страна с разрастването на пазарите е закономерно да се постигне известно поевтиняване. Ако това се получи, намаляването на цените би следвало да увеличи потреблението. Биопроизводителите ще се борят и с множеството пречки и спънки за добиване на финансиране по европейските проекти за биоземеделие, но ако имат успех, това също ще доведе до поевтиняване на крайните продукти.

Още от Селско стопанство


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83027
  • GBP
    1
    2.27568
  • JPY
    100
    1.18127
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички