Богати китайци изкупуват френски лозя


Богати китайци изкупуват френски лозя
Снимка:

577

Китайски капитали потичат към френските лозя, съобщава АФП.

Инвеститори, които наскоро придобиха за 8 милиона евро шато Жевре-Шамбертен, са предвестници на вълна от покупки, която може в бъдеще да се разшири към по-престижни местни сортове, според експерти.

"Те купуват най-напред малки стопанства за 2 до 7 милиона евро, за да опознаят сектора", посочва Майкъл Бейнс от агенцията за недвижими имоти "Максуел-Стори-Бейнс", специализирана в сделките с лозя в района на Бордо.

"При втора покупка те инвестират малко повече, но засега нямаме нито един клиент с бюджет, надвишаващ 50 милиона евро, докато една наистина голяма марка вина струва минимум 100 милиона евро, само за да започне разговорът", подчертава той.

"Това са покупки с ниска единична стойност, където по-скоро се цени качеството на постройката, околното й пространство и името, което може да носи ползи на китайския пазар", потвърждава Жорж Осалтер, президент на Професионалния комитет на вината Бордо.

Консултантът Антоан Лам, който е бил посредник при покупката на марка коняк от компанията "Картак", подчертава, че неговият клиент е искал също "да отиде в по-горна категория и да може да казва, че прави "Made in France" с "рекламна цел пред клиентелата".

Майкъл Бейнс посочва, че "американците и южноафриканците инвестират в повече стойност", както японците, придобили наскоро шато "Лагранж" и "Бешевел" - марки, включени в наименованието "Сен-Жюлиен", където хектарът се котира за 1,1 милиона евро.

Тридесетината китайски придобивки в района на Бордо от 2008 г. насам се намират в района с наименование "Бордо сюперийор" или "Кот де Бордо", където хектарът се продава за около 15 000 евро, много по-малко от 200-те хиляди в района Сент-Емилион или 1 милион евро в Марго.

Днес около 45 стопанства са собственост на белгийски инвеститори, а китайците вече излизат на втора позиция след вълната от покупки през 2011 г.

Макар засега китайските инвеститори да са предпазливи, еноложката Ли Лицзюан, която е работила за купувача на шато "Гран Муе" през 2012 г., прогнозира, че "до 5-10 години ще сме свидетели на покупката на по-класни имоти" и следователно по-скъпи.

Инвестицията, казва тя, е логична – вината "се продават десет пъти по-скъпо в Китай".

Засега президентът на Професионалния комитет на вината Бордо Жорж Осалтер не говори за "наплив". "Тридесет стопанства за 4 години от общо 8 000 в района на Бордо, все още е незначително количество". Той обаче се надява, че "това движение ще бъде устойчиво, защото е добро за професията".

Другаде обаче, идването на китайците не винаги се цени, като например в централния район Кот дОр. Тамошна професионална организация дори се опита да попречи на продажбата на шато Жевре-Шамбертен за 8 милиона евро, но неуспешно, посочва БГНЕС.

В района на Бордо посредниците са забелязали, че купувачите оставят местните екипи и не посягат качеството. "Профилът на инвеститора е мъж, успял в бизнеса, който обича виното и си доставя удоволствие като диверсифицира собствеността си", отбелязва Осалтер.

Според Стефан Дефрен, президент на Организацията за управление на винарския район Антр-дьо-мер, където са повечето китайски придобивки, "по-добре (китайците) да купуват тук, отколкото в Южна Америка или в Австралия. Това е от полза за "местната икономика, а и става дума за наследство, което не може да се изнесе", казва той.

  • Етикети:

Още от Селско стопанство


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички