Бразилия принуди Монсанто да преразгледа политиката си за ГМО семена на соя


Бразилия принуди Монсанто да преразгледа политиката си за ГМО семена на соя
Снимка:

854

Американската агрохимическа корпорация "Монсанто" съобщи, че засега спира да осребрява правата си върху семената на генномодифицираната соя Раундъп рейди /Roundup Ready/от земеделските производители в Бразилия в очакване на "решение на съда". Процесът по въпроса бе започнат от бразилските земеделци, предаде БГНЕС.

"Монсанто" е работила с много от водещите земеделски производители в Бразилия, за да намери общо решение около ГМО семената за соята от първо поколение /RR1/", пише в изявление на компанията.

"В резултат на тези обсъждания, "Монсанто" ще спре събирането на правата върху интелектуалната си собственост /върху семената/ в Бразилия, докато окончателно бъде взето решение за Бразилия от съда", се добавя в съобщението.

Преди четири години, пет милиона бразилски фермери заведоха иск срещу "Монсанто" като обвиниха корпорацията, че им отнема "по неправилен начин" 2% от сумата от продажбата на годишната реколта.

След реколтата 2003/04 година "Монсанто" изисква производителите да му плащат 2% от сумата, получена от продажбата на соя, отгледана от сертифицирани семена – които са патентовани и се водят интелектуална собственост на "Монсанто", твърдят представители на бразилските фермери.

През последния април окръжен съдия в щата Рио Гранде до Сул, който се намира в южната част на Бразилия, се произнесе в полза на производителите и осъди "Монсанто" да върне суми, събирани след 2004 година на стойност най-малко два милиарда долара. Компанията обжалва.

През 2011 г. Бразилия е вторият по големина производител и износител на соя след САЩ. Маслодайната култура се използва за фураж на добитък, производство на масла и биогорива. Китай е основният купувач на бразилската соя.

При публикуването на тримесечните си резултати на 8 януари "Монсанто" предупреди, че спорът й с бразилските фермери може да доведе до отрязване на 20 до 25 цента от годишната печалба на акция за притежателите им.

"Монсанто" подчерта, че преговорите с фермерите може да доведат "до някои компромиси ".

  • Етикети:

Още от Селско стопанство


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички