Българските млечни продукти атакуват световния пазар


Българските млечни продукти атакуват световния пазар
Снимка:

1023

Българските млечни продукти получават достъп до много повече страни, а количествата, които в момента изнасяме, са по-големи отколкото 1988-1989 година.

Това каза зам.-министърът на земеделието и храните Цветан Димитров по време на конференция, посветена на млечния сектор,

Той отбеляза, че в последните години се откриват нови пазари и има по-агресивен маркетинг. За следващия програмен период във връзка с Общата селскостопанска политика ще бъдат застъпени иновациите и новите технологии.

Млечният сектор в момента е изправен пред нов път на развитие. Европейската политика се насочва към либерализиране, посочи Димитров.

Предстои премахване на квотите за две години, а това по един или друг начин ще предизвика сътресения. Количествата мляко в европейски мащаб, а надявам се и в България, ще се увеличат, каза още зам.-министър Цветан Димитров.

Пред този сектор в европейски мащаб има предизвикателства по отношение на хигиенните изисквания на все по-голямата взискателност на клиентите и на потребителите. Това са все неща, които в средносрочен план ние не можем да не се съобразим. За нас в национален мащаб е много важно да поддържаме оптимален баланс между вътрешната българска суровина и тази, която идва от други страни членки на Европа.

Трябва да приемем административни действия като разширяване дела на директните плащания до фермерите. Това в края на краищата е пазарен механизъм, изпитан в други европейски страни, който позволява справедливо ценообразуване, посочи зам.-министърът.

Българска банка за развитие (ББР) ще подпомага сектора, стана ясно в четвъртък при подписването на меморандум за сътрудничество между ББР и Асоциация на млекопреработвателите в България. 

Подписването на меморандума, който е част от програма „Пратньори“, ще даде възможност на членовете на млекопреработвателната асоциация да се възползват от индивидуални консултации и преференциално бизнес кредитиране.

Банката има готовност да предостави над 150 млн. лв. по програмата за финансиране на малки и средни фирми. Сред специалните условия са по-дълги срокове за погасяване на заемите, 2 г. гратисен период, както и възможност за фиксирана лихва.

От средата на септември, когато стартира програма „Партньори“, до момента ББР е получила над 100 запитвания за кредитиране. Най-силен интерес проявяват фирми от секторите на машинопроизводството, енергетиката, месопреработката, хотелиерството, земеделието и други.

В края на октомври т.г. 17 търговски банки подадоха оферти за участие в откритата процедура на дъщерното дружество на ББР Национален гаранционен фонд за осъществяване на гаранционната схема по Програмата. Сред кандидатите са Алианц Банк, МКБ Юнионбанк, Банка Пиреос, ТВI Банк, Банка ДСК, Пощенска банка, ОББ, Райфайзенбанк, Общинска банка, СИБанк, БАКБ, Алфа Банк, Търговска банка Д, Тексимбанк, УниКредит Булбанк, ПИБ и ЦКБ.

Гаранционната схема бе създадена, за да подпомогне процеса на усвояване на средствата по ПРСР, като се очаква НГФ да гарантира кредити за 1.3 млрд. лв.Тя ще покрива част от риска по кредити, отпуснати за осъществяване на проекти, одобрени за подпомагане по мярка 121 „Модернизиране на земеделските стопанства”, мярка 122 „Подобряване на икономическата стойност на горите” и мярка 123 „Добавяне на стойност към земеделски и горски продукти”.

 

 

  • Етикети:

Още от Селско стопанство


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.81448
  • GBP
    1
    2.27277
  • JPY
    100
    1.16509
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички