Българското село - застрашен вид


Българското село - застрашен вид
Снимка:

476

Не е новина, че обезлюдяването на българските села е един от най-болезнените проблеми на българската икономика.

Липсата на препитание пропъди младите хора от провинцията и остави безлюдни къщи, запустели дворове и жалка картина на изнемогващо възрастно население.

Картината в повечето български села наистина е тъжна. По-рано тази седмица с коментар по темата излезе един немски вестник (статията ТУК).

Какво може да спаси българското село от обезлюдяване?

Политиците трябва да застанат зад малките ферми и подкрепят изграждането на малки предприятия в селата.

Това призова днес Албена Симеонова от Българска асоциация "Биопродукти" на пресконференция в БТА.

Според нея така ще се създаде нова работна ръка и ще се предотврати изчезването на селата.

Големите фермери преработват до 80% от българската земя, но представляват едва 2-3% от всички фермери в страната.

Да се спре безразборното увеличаване на земите в полза на индустриалните производители, настояха още днес малките производители.

От името на всички малки фермери Симеонова призова и за разрешение за преработка на продукти във фермите на селяните, а не в големите винпроми и луксозните предприятия.

"Като произвеждам мляко, нека ми позволят да правя сирене и кисело мляко в моя цех и да ги продавам в градовете", поиска още Симеонова. "Искаме зелени плащания и повече средства за биоземеделие", каза още тя.

Обща селскостопанска политика (ОСП), която изискват нашите фермери, ще предостави сигурни и стабилни цени, покриващи разходите за отглеждане и производство на реколта. Ще подкрепи семейните ферми и младите производители, ще обвърже субсидиите директно със социални и еколофюгични критерии, довеждайки до по-зелено и устойчиво земеделие.

Малките фермери призоваха още да се спре вноса на соя от Латинска Америка, съдържаща ГМО и на негово място да се гарантира отглеждането на местни протеинови фуражни култури.

Това лято фермери, граждани и млади хора от цяла Европа ще шестват до Брюксел пеша, с колелета и трактори, вземайки участие в събития и протести по пътя. Срещата в белгийската столица, където ще пристигнат и много българи, е на 19 септември.

На 12 септември в 12 часа българските производители ще се съберат пред Министерството на земеделието, за да изложат своите искания на министъра на земеделието Мирослав Найденов.

От края на следващия месец българските фермери се надяват да започне инициатива за ежеседмичен фермерски пазар в столицата, където производители от цялата страна ще идват и лице в лице ще се срещат с гражданите.

От Асоциация "Биопродукти" обявиха, че вече имат подкрепата на Столична община. Местоположението на фермерския пазар не е решено, но се обсъжда щандовете на производителите да бъдат разположени в парка "Заимов".

  • Етикети:

Още от Селско стопанство


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички