Дават по 7-8 лв. за килограм тютюн в Пиринско


Дават по 7-8 лв. за килограм тютюн в Пиринско
Снимка:

1533

Фирми-изкупвачи са готови да дават дори по 7-8 лв. за килограм тютюн в Пиринско. Това е увеличение с 1-1,50 лв. в сравнение с миналата година и се дължи на доброто качество на тазгодишната продукция, пише StandartNews.

В симитлийското село Долно Осеново, където живеят 1600 души, например са идвали наскоро специалисти на две фирми – санданската „Лийв табако А. Михайлидис" и пловдивската „Сокотаб". В селището почти няма фамилия, която да не разчита на „зеленото злато" за препитанието си.

„Увериха ни, че средната цена ще е между 7 и 8 лева, което е с 1-1,50 лева повече в сравнение с миналата година, тогава ни платиха по 6,50 лева за килограм. Само дано не ни подведат. Но местните хора са категорични, че няма да продават тютюн на цена под 7 лева за килограм", заяви кметът на селището Бисер Сегменов. Той се похвали, че от 1 декар добивите са над 150 килограма. Произведени са близо 200 тона тютюн, а през 2012 г. предали едва 80 тона, тъй като сушата съсипала продукцията. Заетите в бранша чакат офертите на всички фирми, за да решат на кого да продадат тютюна си.

„Дори и да имат договор с определено дружество, ако друго предложи повече пари, хората ще дадат продукцията си на него. Фирмите не ни дават нищо, просто се подписва един лист. А разходите ни са много – за оран, за поливане, за найлони, за торове, за скелета, за семена, за канапи, за пирони", твърди кметският управник на Долно Осеново.

  • Етикети:

Още от Селско стопанство


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички