Дянков отпуска 200 млн. лв. повече за селско стопанство


Дянков отпуска 200 млн. лв. повече за селско стопанство
Снимка:

6463

В Бюджет 2013 има 200 милиона лева увеличение на общата сума за подпомагане на селското стопанство. Това каза вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков в отговор на питане от народните представители Димчо Михалевски и Пенко Атанасов за политиката на правителството за облекчаване на земеделските производители при ползване на горива за селскостопански нужди, предаде КРОСС.

"Само за две години общото увеличение - подпомагане на селскостопанските производители в България - е с 580 милиона лева. За първи път от миналата година се дадоха пари и на животновъдите и на пчеларите - нещо, което преди никога не е правено. Преди политиката е била само в един сектор "Зърнопроизводство". Ние разширихме това и всяка година даваме все повече за животновъдите. Продължихме традицията, макар че вече няма помощи от ЕС, да даваме пари и за тютюнопроизводителите и това е залегнало и в Бюджет 2013 година", заяви финансовият министър.

Правителството разработи механизъм за подпомагане на земеделските производители при използване на горива за селскостопански нужди чрез прилагане на намалена акцизна ставка върху газьола.

Финансовият министър заяви още, че над 120 милиона лева е финансирането на БАН за 2012 година. "Реализираните собствени приходи в системата на БАН до момента са около 30 милиона лева. Бъдещето на БАН е в проектния принцип", заяви той. Финансовият министър има готовност за разговорите с новото ръководство на Академията, което ще е факт в началото на месец декември.

"И не смятам, че някой от моя екип е обещавал или може да обещава допълнителни средства в рамките на 2012 година, защото бюджетът вече е приет както знаете. Никой няма право от Министерството на финансите или други министерства да обещава допълнителни пари. Може би ще има възможности за повече финансиране, но трябва да има ясен принцип за какво отива това финансиране, каза министър Дянков.

Редактор: Десислава Ушатова

Още от Селско стопанство


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички